logare  |  registrare

Adâncirea şi extinderea domeniului intervenţiei comunitare

Adâncirea şi extinderea domeniului intervenţiei comunitarezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 20 martie 2011
Aprofundarea si largirea domeniului interventei comunitare
38.59 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

Adâncirea şi extinderea domeniului intervenţiei comunitare

 

A.Paralel cu progresele înregistrate m domeniul instituţional, o adâncire a Comunităţilor şi în domeniul economic se dovedea a fi o necesitate. Cu ocazia întâlnirii la nivel înalt de la Haga din 1 şi 2 decembrie 1969, şefii de stat şi de guvem ai statelor membre vor recunoaşte că numai o adevărată uniune economică şi monetară ar putea să menţină coeziunea uniunii vamale ce constituie fundamentul CEE.

Înţelegerea acestei exigenţe nu era desigur străină premiselor crizei economice mondiale.

La 15 octombrie 1970, un comitet prezidat de Primul ministru luxemburghez Wemer a prezentat un plan vizând constituirea în cursul unei perioade de zece ăni a unei Uniuni economice şi monetare, printr-o unificare progresivă a politicilor economice naţionale şi crearea unei organizaţii monetare conducând în 1980 la o monedă comună.

Adoptat şi apoi confîrmat de guvemele statelor membre în rezoluţiile din 22 martie 1971 şi din 21 martie 1972, acest proiect ambiţios nu a putut fi realizat decât într-o formă embrionară. Se poate totuşi considera că/prin crearea cu începere de la 13 martie 1979 a Sistemului monetar european (SME) din care, de această dată numai Marea Britanie a rămas în afară, uniunea economică şi monetară şi-a găsit punctul de ancorare indispensabil dezvoltării sale.

Cu tot eşecul proiectului Uniunii economice şi monetare, bilanţul anilor 1970-1980 nu a fost totuşi negativ.

Intr-un mod mai puţin ambiţios, vor fi realizate progrese în integrare prin dezvoltarea polincilor sectoriale.

Astfel. Comunitatea a reuşit sâ întărească un anumit număr de politici comune existente şi sâ lanseze politici noi sau realizate până atunci numai în mod timid.

In acest sens. pe lângă politica socială, regională, energetică ce au fost dotate cu mijloace suplimeniare, incep să se concretizeze politici noi - politica industrială, ştiinţifică, tehnologică -  iar programe de protecţie a mediului şi a consumatorilor încep sâ fie elaborate, ceea ce a reprezenta: o aprofundare calitativă a acţiunii comunitare.

B. Practic, încă de la crearea Comunităţilor, problema extinderii unificării europene pe lângă domeniile (economic şi social) acoperite de tratatele comunitare nu a încetat să fie luată în considerare.

...

vezi continuarea...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net