logare  |  registrare

Psoriazis

Psoriaziszoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 17 martie 2011
Psoriazis
49.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

    PSORIAZIS

Planul:

1.     Defenitie si etiologie.

2.     Tabloul clinic si evolutia
3.     Tratamentul

Psoriazisul este una dintre cele mai răspândite maladii cutanate cronice cu recidive frecvente.

Incidenţa lui în structura generală a bolilor cutanate constituie, după datele unor autori, de la 3—5 până la 7—10%, dar printre bolnavii spitalizaţi cu boli cutanate — până la 20—25%. Aproape 3% din populaţia mondială este afectată de psoriazis. Dermatoza apare mai des la vârsta de 10—25 ani, însă poate să debuteze la orice vârstă: sunt descrise cazuri de psoriazis la copiii de 4- 5 şi 7 luni, şi la maturi la vârsta de 80 de ani. Maladia este răspândită pe tot globul pământesc, la populaţia de diferite naţionalităţi şi rase. Psoriazisul se manifestă atât la bărbaţi cât şi la femei, însă la copii se întâlneşte mai mult la fetiţe, la maturi —la bărbaţi (60—65%).

Descrierea clinică a maladiilor, asemănătoare cu psoriazisul, se întâlneşte în literatură încă din timpurile străvechi (în Biblie, la Hipocrate, Celsius ş. a.). însă abia la 1814 Gebra a caracterizat psoriazisul ca o boală sine stătătoare. Interesul faţă de această afecţiune continuă.

Etiologia şi patogenia. In diferite timpuri erau cunoscute diverse teorii de apariţie a psoriazisului (există circa 10 teorii), însă nici una n-a căpătat o recunoaştere generală» fiindcă multe teorii prin esenţă sunt patogenice, şi nu etiologice.

Până în prezent etiologia psoriazisului rămâne o taină a dermatologiei, asupra căreia lucrează o mulţime de savanţi din toată lumea.

  • Provenienţa virotică a psoriazisului se consideră mai aproape de adevăr, însă nu este definitivată, cu toate că adepţii acestei teorii dispun de numeroase probe. Printre ele sunt: depistarea în ţesuturile şi organele afectate a corpusculelor elementare şi incluziunilor virale, apariţia anticorpilor specifici, receptivitatea animalelor de laborator (iepuri, şoareci albi etc), la infectarea experimentală, capacitatea de cultivare a „germenului" pe embrionul de găină etc.

...

vezi continuarea...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com