logare  |  registrare

Procesul politic

Procesul politiczoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 09 octombrie 2011
Procesul politic
53.28 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 25
Descriere

Procesul politic


Planul:

1. Noţiunea şi etapele de bază ale procesului politic.

2. Tipologia procesului politic.

3.  Procesul politic în Republica Moldova la etapa contemporană.


    1. Noţiunea şi etapele de bază ale procesului politic.

    Cuvântul proces provine de la latinescul processus cea ce înseamnă înaintare, avansare. Pe lângă sensul dat el mai are şi alte semnificaţii, ca de exemplu: o secventa de acţiuni sau operaţiuni aflate în relaţie; succesiune a stadiilor, etapelor evoluţiei unui fenomen sau ale unui organism; totalitatea schimbărilor care se produc într-o societate determinate, sau generate de interacţiunea componentelor ei contradictorii. Procesul social ca varietate de proces Insemnează multiplele modificări ale structurilor ei existente, însoţite de acumulări cantitative care conduc la salturi calitative. intregul proces social poate fi considerat ca o combinaţie de diverse procese - economice şi sociale, politice şi juridice, culturale şi religioase precum şi de alte procese. Procesul politic este o formă specifică a procesului social-istoric, care vizează atingerea scopurilor comune de către subiecţii politici utilizând puterea politică şi călăuzindu-se de normele politico-juridice şi morale corespunzătoare.

    Termenul proces politic constituie una din categoriile de bază a politologiei. Utilizarea acestui termen necesită mare atenţie, deoarece el nu se înscrie într-un cadru strict determinat din cauza condiţionării lui multidimensionale, cea ce admite, sau presupune o definiţie cât se poate de flexibilă şi specifică. Spre exemplu, ca concept general procesul politic cuprinde toate activitatile prin care oamenii încearcă să obţină careva statute, favoruri, bunuri de tot felul şi să exercite o influenta legitimă asupra societatii. intr-un sens mai particular, specializat această notiune poate semnifica o abordare ce vizează studiile politice, a cărei preocupare se intersectează şi interpătrunde cu comportamentul politic.

    În ştiinţa politică există mai multe abordări vizând esenţa, caracterul şi conţinutul procesului politic. Unii cercetători reduc procesul politic la conceptul de politică, care se contrapune altor sfere a activitatii sociale. Specificul sferei politice este văzut prin acţiunea indivizilor, structurilor puterii orientate către scopuri reale. Aceasta abordare însă nu permite evidenţierea caracterului general al conceptului de proces politic. Adeptul acestui punct de vedere este savantul politolog R. Douz...

...

    2.  Tipologia procesului politic.

    3. Procesul politic din Republica Moldova la etapa contemporană.

Păreri:
  • 4 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 12.05.2012
    referatul este destul de reusit
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net