logare  |  registrare

Formarea semnalelor continue. Cercetarea spectrelor semnalelor

Formarea semnalelor continue. Cercetarea spectrelor semnalelorzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 09 octombrie 2011
Formarea semnalelor continue. Cercetarea spectrelor semnalelor
528.06 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

Formarea semnalelor continue şi discrete în sistemul MATLAB


1.2.1. Noţiuni generale

    Obiectul de bază a operaţiilor în MATLAB este o matrice dreptunghiulară a numerelor reale sau complexe, sau, ca caz particular ,vectorul acestor numere. Pachetul de programe pentru prelucrarea numerică a semnalelor (Signal Processing Toolbox –SPTB) are un set larg de funcţii pentru generarea semnalelor, majoritatea cărora necesită stabilirea prealabilă a vectorului momentelor de timp t sau n.Ca să formăm vectorul de timp t cu pasul T=1ms pe intervalul de la 0 până la 1s folosim comanda:

t=0:0.001:1;

      Aceasta corespunde 1000 eşantioanelor pe secundă sau frecvenţei de eşantionare de 1000 Hz. Pentru ca să formăm vectorul cu n valori de timp pentru semnalul descris în domeniul de timp discret de la n=0 până la n=1000, folosim comanda:

n=0:1000; 

Pentru valorile date t sau n putem forma semnalul care ne interesează.

    În MATLAB semnalul în domeniul de timp discret se prezintă precis,  pentru că valorile semnalului sunt descrise ca elementele unui vector. Semnalul în domeniul de timp continuu poate fi prezentat doar aproximativ cu ajutorul interpolării  valorilor sale în intervalele dintre eşantioanele sale discrete. De aceea intervalul dintre eşantioane trebuie să fie destul de mic ca să se garanteze că eşantioanele vor reda destul de precis forma semnalului.

 

1.2.1.1. Formarea semnalelor impuls unitare

    În pachetul SPTB sunt prevăzute câteva proceduri, care formează consecutivitatea datelor, care prezintă nişte semnale impuls unitare de forme tipice. Impulsul unitar de formă dreptunghiulară se poate de format cu ajutorul procedurii rectpuls, de tipul:

t=rectpuls(t,w) – care permite de a forma vectorul y a valorilor semnalului a aşa impuls de amplitudine unitate, cu lăţimea w, centrat faţă de t=0 după vectorul dat t a momentelor de timp. Dacă lăţimea impulsului w nu este dată, atunci valoarea ei se ia egală cu 1.

 În fig.1 este prezentat rezultatul procesului, care constă din trei impulsuri dreptunghiulare consecutive de diferite înălţimi şi lăţimi, după consecutivitatea comenzilor:

  » t=0:0.01:10;

» y=0.75*rectpuls(t-3.2)+1.4*rectpuls(t-5.1)+0.5*rectpuls(t-8.04);

» plot(t,y),grid; xlabel('timpul(s)')

» ylabel('procesul de ieşire y(t)')

...


2. CERCETAREA SPECTRELOR SEMNALELOR

2.2.1. Noţiuni generale. Spectrele semnalelor periodice.

2.2.2. Spectrele semnalelor aperiodice

2.2.3. Legătura dintre spectrele impulsului şi succesiunii periodice a impulsurilor

2.2.4. Sinteza semnalelor.

2.2.5. Transformata Fourier discretă (TFD).

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net