logare  |  registrare

Protocoale

Protocoalezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 09 octombrie 2011
Protocoale
136.87 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 208
Descriere

Protocoale


     Protocolul Finger

       Finger este un protocol simplu de tip serviciu Internet, bazat pe modelul client-server, care permite unui client Finger sa obtina de la un server Finger informatii cu caracter public despre un anumit utilizator sau despre toti cei activi in retea, la un moment dat.

     Interogarea serverului Finger se face pe portul de protocol 79 si se exprima in formatul NVT ASCII definit de Telnet, avвnd ca simbol de sfвrsit de linie combinatia de caractere CR-LF ('Carriage Return - Line Feeder).

     Serviciul Finger este orientat pe conexiunea dintre doua socket-uri (prin socket, se intelege un pointer la o structura de date memorata intr-un buffer). Dupa stabilirea conexiunii folosind TCP, se transmite cererea Finger.

    Daca apelul e realizat printr-o linie vida (numai CR-LF), atunci serverul raspunde cu lista completa a tuturor utilizatorilor conectati la server in acel moment. Comanda folosita in acest caz este:

finger

Daca lista completa a utilizatorilor are o dimensiune care depaseste lungimea maxima a unitatii de transmisie din retea (MTU), atunci TCP transmite datele in mai multe segmente de mesaj.

Comanda de interogare Finger poate sa includa numele real al unui utilizator conectat la server:

finger {nume}

sau ID-ul utilizatorului si numele calculatoralui-gazda, cu sintaxa: finger {nume_utilizator}@{nume_calculator_gazda}

     Raspunsul consta in informatiile disponibile despre acesta: numele de utilizator, numele real al persoanei, contul curent al acesteia (home directory), ultima data la care s-a conectat la retea, numele statiei la care s-a facut conexiunea, informatii privind folosirea serviciului de posta electronica de catre utilizator etc.

    Daca serverul Finger receptioneaza orice in afara unei linii vide, atunci acesta presupune ca textul identifica un anumit utilizator si returneaza toate informatiile publice despre utilizatorii cu numele sau ID-ul asemanator textului.

    Serverul Finger transmite mesajul de raspuns statiei sau sesiunii Telnet de la care s-a initiat cererea. Clientul receptioneaza datele fie sub forma unui sir de octeti (byte stream), fie prin datagrame, si le memoreaza intr-un buffer local. in cazul in care volumul datelor depaseste capacitatea de memorare a acestuia, atunci datele se pierd si se returneaza un mesaj de eroare.

Clientul receptioneaza un mesaj de eroare, prin intermediul ICMP, desi conexiunea a functionat corect si transmisia este considerata reusita.

    Serverul Finger inchide automat conexiunea dupa ce a transmis toate datele solicitate.

     Pe durata unei conexiuni active, este necesara aplicarea unor masuri de securitate pentru a evita accesul nedorit al unui utilizator neautorizat la resursele unui calculator-gazda implicat in acea conexiune. Un server Finger poate fi configurat astfel incвt o cerere Finger adresata lui de la distanta, sa initieze pe server un fisier capabil sa ruleze comenzi de sistem (scripting).

...

Protocoale de posta electronica (SMTP, POP)

Protocolul MIME 

Protocoale pentru transferul fisierelor (FTP, TFTP, SFTP)

Protocoale de timp pentru Internet

Protocolul ICMP

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net