logare  |  registrare

NAT-Translatarea adreselor de reţea. IPv6

NAT-Translatarea adreselor de reţea. IPv6zoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 09 octombrie 2011
NAT-Translatarea adreselor de reţea. IPv6
114.64 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 208
Descriere

NAT-Translatarea adreselor de reţea. IPv6


NAT - Translatarea adreselor de reţea

     NAT (RFC 1631) oferă posibilitatea schimbării unei adrese IP cu o alta din antetul unui pachet IP. În practică NAT se foloseşte pentru a permite staţiilor să acceseze Internetul in condiţiile unui număr insuficient de adrese IP.

     Un ISP ar putea avea o adresă /16 (anterior de clasă B) oferindu-i  65.534 numere de staţii. Dacă are mai mulţi clienţi, are o problemă. Pentru utilizatorii casnici cu conexiuni pe linie telefonică (eng.: dial-up), o soluţie ar fi să se aloce dinamic o adresă IP fiecărui calculator în momentul în care sună şi se conectează şi să o dealoce în momentul în care se termină sesiunea, în acest fel o singură adresă/16 poate fi folosită pentru 65.534 utilizatori activi, ceea ce este probabil suficient pentru un ISP cu mai multe sute de mii de utilizatori. În momentul în care sesiunea se termină, adresa IP este alocată altui calculator care sună. Deşi această strategie funcţionează bine pentru un ISP cu un număr moderat de utilizatori casnici, eşuează pentru ISP-uri care deservesc preponderent companii.

     Problema este că o companie se aşteaptă să fie on-line în mod continuu în timpul orelor de program. Atât companiile mici, cum ar fi o companie de turism compusă din trei persoane, cât şi mari corporaţii au mai multe calculatoare conectate de un LAN. Unele sunt calculatoarele personale ale angajaţilor; altele pot fi servere Web. În general în LAN există un ruter care este conectat cu ISP-ul printr-o linie închiriată pentru a avea conexiune continuă. Această situaţie impune ca fiecărui calculator să îi fie asociat un IP propriu pe parcursul întregii zile. De fapt, numărul total al calculatoarelor companiilor care sunt clienţi ai ISP-ului nu poate depăşi numărul de adrese IP pe care le posedă acesta. Pentru o adresă /16, aceasta limitează numărul total de calculatoare la 65.534. Pentru un ISP cu zeci de mii de companii cliente, această limită va fi repede depăşită.

    Pentru a agrava situaţia, din ce în ce mai mulţi utilizatori se abonează de acasă la DSL sau internet prin cablu (HFC, FTTH etc). Două dintre facilităţile oferite de aceste servicii sunt (1) utilizatorul primeşte o adresă IP permanentă şi (2) nu există taxă de conectare (doar o taxă lunară), aşa că mulţi utilizatori  ai DSL-ului si ai Internetului prin cablu rămân conectaţi permanent. Aceasta contribuie la insuficienţa adreselor IP. Alocarea dinamică a adreselor IP aşa cum se făcea cu utilizatorii dial-up nu este utilă pentru că numărul adreselor IP folosite la un moment dat poate fi de multe ori mai mare decât  numărul adreselor deţinute de ISP.

    Şi pentru a complica şi mai mult lucrurile, mulţi utilizatori de ADSL şi Internet prin cablu au două sau mai multe calculatoare acasă, deseori câte unul pentru fiecare membru al familiei, si toţi să fie online tot timpul folosind singura adresă IP care le-a fost alocată de către ISP. Soluţia este să se conecteze toate PC-urile printr-un LAN şi să se pună un ruter. Din punctul de vedere al ISP-ului ­familia este acum ca o companie cu câteva calculatoare. 

...

IPv6

Antetul principal IPv6

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com