logare  |  registrare

Virozele cutanate

Virozele cutanatezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 27 septembrie 2011
Virozele cutanate
45.26 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Virozele cutanate

 

          Virozele cutanate sunt boli transmisibile, foarte frecvente, recidivante, care afec­tează pielea şi mucoasele, transmiterea cărora se face prin pătrunderea virusului prin leziuni ale pielii şi mucoaselor, prin înţepături de artropode, muşcături de animale, prin intermediul obiectelor, produselor alimentare contaminate, prin contact sexual. Manifestările infecţioase depind atât de virulenţa şi cantitatea virusului infectant, cit şi de poarta de intrare, de starea de rezistenţă şi imunitate a organismului.

   Din grupul acestor boli fac parte: verucile, condiloamele acuminate, vegetaţiile veneriene, moluscum contagiosum, herpesul simplex şi zona Zoster.

 

Clasificarea virozelor cutanate:

—  epidermoviroze proliferative (verucile, papiloamele pielii, condiloamele acu­minate, moluscum contagiosum);

—  eipidermoneurovirozele (herpesul simplex, zona Zoster).

În afara de aceste viroze în afecţiuni locale, mai există unele infecţii generale virotice, boli febrile contagioase cu manifestări cutanate, care sunt studiate în cadrul patologiei infecţioase.

 

        HERPESUL SIMPLU este cea mai răspândită infecţie virală, cauzată de viru­sul filtrabil, care se manifestă printr-o erupţie de vezicule, grupate în buchet situate pe o baza eritematoasă, însoţită de adenopatie regională. Factorii favorizanţi sunt: factori toxiinfecţioşi, îmbolnăviri intercurente, excitaţii psihice, stresuri, trau­matisme locale. Herpesul simplu se asociază frecvent cu anumite boli ca pneumonia bacteriană, meningita epidemică, infecţiile colibacilare, gripa, febra paratifoidă, tul­burări ale tractului gastrointestinal, diabetul zaharat, tulburări neuropsihice; există un grup de boli rar însoţite de herpes, de pildă reumatismul poliarticular acut, scar­latina, tifosul exantematic La nou-născuţi infecţia se poate transmite transplacentar de la mama purtătoare de virus herpetic sau în cursul expulsiei.


Deosebim următoarele forme clinice:

1)   moderată (abortivă) — cu declanşarea rapidă a elementelor,

2) edematoasă, însoţită de hiperemie pronunţată şi edem puternic (de pildă, în regiunea obrajilor),

3) gravă (herpes simplex ulcerosa),

4) zosteriformă (herpes simplex zosteriformis), recidivantă — se localizează pe buze, fese, organele genitale.

 

        Localizarea cea mai frecventă este cea facială, peribucală şi genitală, la nivelul zonelor de trecere dintre piele şi mucoase, pe buze, nas, organe genitale, fese, con­junctivă, cornee, cavitatea bucală, pe urechi, mai rar pe degete, amigdale. Erupţiile herpetice recidivante apar pe acelaşi teritoriu cutaneomucos. Perioada de incubaţie este de 3-5 zile. Apariţia erupţiilor de herpes este precedată, cu câteva ore sau chiar cu o zi, de senzaţii subiective de prurit, căldură locală, frisoane, febră, arsuri, tensiune ale teritoriului lezat, la nivelul căruia se produce o tumefacţie eritematoasă de dimen­siuni variabile, cu margini neregulate, pe care apare un buchet de vezicule mici. După 24-48 de ore, veziculele se transformă în pustule, în decurs de 2-4 zile ele se deschid, transformându-se în eroziuni acoperite de cruste cenuşii-brune sau hemoragice, care cad lăsând în loc o mică pată eritematoasă tranzitorie. Evoluţia bolii durează 10-12 zile. Uneori se observă tumefacţii dureroase ale ganglionilor limfatici regionali. Ra­reori herpesul se poate infecta cu piococi banali.

Tratamentul. Topic se aplică unguent aciclovir 200-300 mg de 2-5 ori pe zi mi­nimum 5 zile, pastă de sulfgudron.

   

În caz de localizare a herpesului simplu în cavitatea bucală se badejonează cu soluţii dezinfectante liante, ce conţin gălbenele, permanganat de potasiu, etacridină lactat, apă oxigenată.. Pentru prevenirea recidivelor se recurge la administrarea ga-maglobulinei, autohemoterapiei. Antibioticele cu spectru larg de acţiune se adminis­trează în caz de asociere a infecţiei piococice.

 ...

HERPESUL ZOSTER

VERUCILE

Îngrijirea pacientului cu viroze cutanate

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com