logare  |  registrare

Neurodermita

Neurodermitazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 26 septembrie 2011
Neurodermita
35.45 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Neurodermita


   Neurodermita este o boală cutanată cronică recidivantă inflamatorie, care se ma­nifestă prin prurit intens, erupţii papuloase şi o lichenizare pronunţată. Ne­urodermita apare mai des ca rezultat al acţiunii factorilor endogeni — tulburări ale funcţiei sistemului nervos, glandelor de secreţie internă, organelor interne, dereglări metabolice, precum şi sub influenţa factorilor mediului ambiant. Se atestă tulburări neurotice de diferit grad: excitări tensionate sau inhibare, astenie, labilitate emoţi­onală, insomnie etc. Toate acestea susţin pruritul chinuitor şi rebel — simptomul dominant al neurodermitei.

        Dereglările neuroendocrine şi reacţiile alergice sunt cauza principală în etiologia şi patogenia neuro-dermitei. La mulţi pacienţi cu neurodermită se remar­că o sensibilizare sporită faţă de antibiotice şi alte me­dicamente, la fel şi faţă de unele produse alimentare.

         Tabloul clinic. Predomină infiltrarea cu lichenizarea pielii pe fondul eritemului cu caracter neinflamator. Focarele se localizează mai des pe faţă, regiunea cervica­lă, suprafeţele flexorii ale membrelor (plica cotului, fosa poplitee), în regiunea organelor genitale, suprafeţelor in­terioare ale coapselor şi pe alte porţiuni ale corpului. Din elementele morfologice de obicei se observă papule epi-dermodermale, care deseori nu se deosebesc după culoare de pielea circumscrisă, pe alocuri se contopesc în suprafeţele de infiltrare papuloasă. Pielea în focare deseori e hiperpigmentată, uscată, se remarcă excoriaţii multiple şi scuame furfuracee. în plicile cutanate pe fondul infiltraţiei deseori se văd fisuri liniare. Afectarea pielii prin prurit intens, erupţii monomorfe, tulburări neurotice de diferit grad, dermografismul alb, reflexul pilomotoric pronunţat formează tabloul clinic tipic al neurodermitei.

      Evoluţia neurodermitei difuze mai frecvent e sezonieră: periodic (vara) se ame­liorează şi se acutizează (iarna); uneori procesul e combinat cu astmul bronşic, rinita spasmodică şi alte boli alergice.


    Tratamentul general. Se recomandă:

—dietoterapia- excluderea alergenilor alimentari, medicamentoşi şi de anturaj,

—asanarea focarelor cronice de infecţie,

—un regim igienic raţional,

—sedative şi psihoterapie în combinare cu doze nu prea mari de hormoni corti-costeroizi cu o reducere lentă a dozei ulterioare (prednisolon, dexametason)

—electrosomnul în combinare cu hipnoza, preparatele de brom, Valeriana

—neuroplegice (andaxina, trioxazina, elenium, librium, seduxen, meprotan),

—ganglioblocatori (nanofină, aminazină, hexoniu, hexametoniu etc),

—antihistaminice antipruriginoase (cler^stin, ditenhidramina, cloropiramin).

—vitamine din grupul B, PP, A. Persoanelor de vârstă înaintată se prescrise metiltestostcron.

Se recomandă — la o lichenizare pronunţată în neurodermită circumscrisă se injectează intracutanat emulsie de hidrocortizon.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com