logare  |  registrare

Dermatozele buloase

Dermatozele buloasezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 26 septembrie 2011
Dermatozele buloase
45.88 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Dermatozele buloase


         Dermatozele buloase reprezintă un grup de dermatoze caracterizate prin apa­riţia erupţiilor buloase, al căror conţinut, de obicei seros, uneori hemoragie, poate deveni purulent din cauza unei infecţii secundare. Cauzele ce determină apariţia le­ziunilor buloase sunt extrem de variate, de aceea se disting: dermatoze buloase ca­uzate de agenţi mecanici, fizici, chimici, (bule traumatice, arsuri, degeraturi, radio-dermite); dermatoze buloase infecţioase (impetigo streptococic, pemfigusul acut al nou-născutului, erizipelul bulos); dermatoze buloase alergice (boala Duchring-Bro-cq, pemfigoidul bulos, urticaria buloasă, prurigo bulos, eritemul polimorf bulos, der-matite buloase postmedicamentoase); dermatoze buloase cauzate de stări morbide generale (carenţă de vitamine din grupul B, diabet zaharat, boli neurologice şi neu-ropsihice); dermatoze buloase de cauză neprecizată (pemfigusul vulgar); dermatoze buloase congenitale (epidermoliza buloasă, acrodermatita enteropatică, pemfigusul Hailey-Hailey); dermatoze imunoalergice (dermatite de contact buloase, eczeme, toxialergodermii buloase, eritem polimorf, fotosensibilizări).

Manifestările cutanate determinate de factori fizici, chimici şi mecanici

  Arsurile pot fi provocate de curentul electric, radiaţii, substanţe chimice caus­tice, contactul cu obiecte, lichide, gaze fierbinţi. Gravitatea unor arsuri depinde de întinderea şi profunzimea leziunilor. în funcţie de profunzimea leziunilor distructive provocate de căldură, arsurile sunt de 3 grade.

  Arsura de gradul I se caracterizează prin eritem fără leziuni exudative, care se în­soţeşte de hiperestezie sau dureri. Se vindecă în 3-6 zile, fiind urmată de descuamare şi hiperpigmentaţie fără cicatrice.

  Arsura de gradul 2 se caracterizează prin apariţia leziunilor exudative buloase. Bulele apar rapid, au conţinut clar, care ulterior se tulbură. Prin decapare se consti­tuie eroziuni, care se acoperă cu cruste brune. Vindecarea survine spontan în apro­ximativ 3 săptămâni.

  Arsura de gradul 3 se caracterizează prin necroza de coagulare a epidermu-lui, dermului şi hipodermului, aponevroza, muşchi, tendoane. Suprafaţa arsă apare alb-perlată sau brună, uscată.

Unii specialişti identifică şi arsura de gradul 4, atunci când căldura exercită o carbonizare a regiunii sau a unui segment de membru (deget, mâini) cu amputaţia spontană a acestuia. în rezultatul arsurilor pot avea loc următoarele complicaţii: eri­zipel, abcese, flegmoane, septicemie.

    Tratamentul arsurilor este complex, atât local, cât şi general, adaptat gradului de extindere şi evoluţie a leziunilor şi simptomatologiei generale a bolnavului.

   În arsurile de gradul I se recomandă aplicarea urgentă de gheaţă sau apă rece, alcool, care calmează durerile şi reduce agresiunea-. în cazul arsurilor de gradul 2 se aplică soluţii antiseptice, unguente cu antibiotice pentru prevenirea suprainfecţiei microbiene în asociere cu dermatocorticoizi sub formă de loţiuni, creme, spray-uri. în arsura de gradul 3 se indică excizia ţesuturilor necrotice. Şocul se combate prin administrarea de sedative antianalgetice.

     Hipovolemia se va combate prin perfuzarea de soluţii coloidale şi cristaline, an-tibioticoterapia, se va efectua în mod obligatoriu profilaxia tetanosului. în perioada de epitelizare se vor administra anabolizante, vitamine, se va menţine o dietă bogată în proteine şi vitamine. După vindecarea leziunilor se recurge la fizioterapie, aplicaţii de ultrasunet, ionizări. Se verifică permanent tensiunea arterială, hematocritul, iono-grama, azotemia, diureza.

 

      Degeraturile. Expunerea prelungită şi repetată a tegumentului la temperaturi joase duce la apariţia unor leziuni deosebit de grave, denumite degeraturi. Factorii favorizanţi: umiditatea care poate cauza apariţia unor leziuni cutanate, îmbrăcămin­tea prea strâmtă, încălţămintea de cauciuc, stările de surmenaj, afecţiunile generate grave (anemii, hepatita cronică), subalimentaţia cronică.

        În funcţie de simptome, degeraturile sunt de 3 grade. Degeraturile de gradul I (forma uşoară) se manifestă prin tegumente palide şi reci, eriteme difuze, însoţite de edeme locale. Pe zona afectată îşi fac apariţia flictene de diferite mărimi, însoţite de dureri, parestezii locale. Degeraturile de gradul II se manifestă prin tegumente de tip livedoid (eriteme alternând cu cianoza), urmate de apariţia unor bule sangvinolente sau de mici plăci de gangrena uscată însoţită de dureri şi parestezii. în locul bule­lor (sau după înlăturarea tegumentului gangrenat) se formează ulceraţii superficiale greu vindecabile. Degeraturile de gradul III debutează cu o cianoză intensă locală, urmată de gangrena uscată, care se poate transforma în gangrena umedă.

...

Pemfigusul vulgar

Dermatita herpetiformă duhring-brocq

Porfiria cutanată tardiva

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net