logare  |  registrare

Panait Istrati

Panait Istratizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 19 septembrie 2011
Panait Istrati
38.19 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Panait Istrati


           1. Universul romanelor lui Panait Istrati este „gheena sufletului omenesc", aşa cum o studiază, ca un autentic om de ştiinţă, scriitorul realist ascuns în spatele personajului Adrian Zografi, căruia îi încredinţează rolul de locutor. Romanul Chira Chiralina arată felul în care destinul „îl slujea deminune" în a descoperi acest univers, cu toate că „aceste gheene sunt rare şi grele de descoperit în cadrul de nepătruns al mulţimii fără de nume, Adrian ştia să le caute şi să le descopere".

       Posesorul acestui iad sufletesc este Stavru-Izvoranu-Dragomir, cel care în trei împrejurări diferite îşi deschide sufletul în faţa lui Adrian Zografi şi-i va povesti trei episoade diferite din viaţa sa, alcătuind un triptic de planuri succesive, unde se proiectează experienţele dure trăite de el. De aici cele trei capitole ale cărţii intitulate Sta vru, Chira Chiralina, Dragomir.

           Chira Chiralina este sora lui Stavru, de care el se simte profund ataşat ca şi de mama lui, iar ambele sunt nespus de frumoase şi nefericite. Acţiunea se petrece în portul Brăila, fostă raia turcească, ceea ce explică faptul că tatăl mamei lui Stavru a fost turc, iar mama româncă. Moştenind o avere importantă, aceasta vrea să trăiască o viaţă de petreceri, intrând în conflict cu soţul ei şi fiul cel mare, care aveau un atelier de tâmplărie. Cum soţul şi fiul cel mare lucrau şi trăiau în alt capăt al oraşului, ei veneau mai rar în cartierul unde era casa, în care locuiau Stavru cu mama sa şi Chira Chiralina, sora sa. Acestea primeau în vizită tot felul de bărbaţi, cu care organizau petreceri. De aici desele conflicte între tatăl şi fiul cel mare de o parte şi mama, fiica cu fiul cel mic pe de altă parte, constând în „alungarea musafirilor"şi desfigurând în bătaie pe mamă, fiică şi pe Stavru. în urma unei astfel de bătăi, mama, salvată de Stavru, fuge la fraţii ei, care o răzbună omorându-i pe tatăl şi pe fratele mai mare. Stavru şi Chira Chiralina rămân fără părinţi şi cad în mâna lui Nazim Efendi, proprietar de corăbii şi „furnizor de marfă pentru haremuri", „un fel de monstru", spune scriitorul, un demon cu chip de om, am zice noi. El îi răpeşte. Pe Chira Chiralina o vinde într-un harem, iar pe el îl siluieşte. Stavru izbuteşte să fugă, dar nimereşte peste alt demon specific lumii turceşti Mustafa-bei, din mâna căruia va scăpa cu greu, după ce-i incendiază casa. Meditaţiile sunt un model de gândire islamică, satanică. Dar peripeţiile lui Stavru vor continua. Cu ajutorul unor escroci, îşi va face rost de acte de identitate, dar aceştia îl vor prăda de banii şi obiectele de valoare cu care fugise din casa lui Mustafa-bei.

      Singura figură luminoasă este Barba Iani „vânzător de salep şi suflet divin", care-l ajută pe Stavru să iasă din închisoare, să-şi agonisească existenţa, să înveţe limbi, să capete experienţă, să colinde lumea. Ajunşi în Liban, stau cu o bătrână Set Amra, care avea o fată bogată în America, Selima. Venirea acesteia îl umple de iluzii pe Stavru că s-ar putea căsători şi duce o viaţă omenească. Iluziile lui vor fi repede spulberate. După moartea lui Barba Iani, Stavru vine în ţară şi încearcă să se căsătorească cu Tincuţa, fiica unui negustor din Brăila, dar îşi dovedeşte neputinţa de a mai fi om. Va fi bătut, alungat, iar Tincuţa se va sinucide.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net