logare  |  registrare

Camil Petrescu — Jocul ielelor

Camil Petrescu — Jocul ielelorzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 15 septembrie 2011
Camil Petrescu — Jocul ielelor
42.79 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Camil Petrescu — Jocul ielelor


a) Jocul ielelor esie o dramă realistă, fiindcă tema, eroii, conflictul, subiectul sunt luate din viaţa socială.

     Gelu Ruscanu, eroul principal, este director la ziarul Dreptatea socială'şi reprezintă categoria intelectualilor angajaţi în lupta socială. De aceea, în biroul redacţiei, are o lozincă de tip socialist: „Proletari din toate ţările, uniţi-vă", pusă în circulaţie de „intemaţionala" sionistă, organizată de Marx, şi devenită slogan al celorlalte organizaţii cu caracter revoluţionar socialist. Sosirea unui delegat al Internaţionalei, care le cere să declanşeze revoluţia o dată cu războiul mondial, nu este o utopie, cum pare în piesă, ci o realitate devenită istorie.

           Momentul este semnificativ pentru declanşarea conflictului lui Gelu Ruscanu cu Şaru Sineşti, ministrul justiţiei. Gelu Ruscanu are o scrisoare a Măriei Şam Sineşti, care-i povesteşte un episod din viaţa ei de familie, când Şaru Sineşti a ucis-o pe bătrâna Manitti, spre a-i lua caseta cu valori: bani, aur, devize. Bătrâna locuia în casa lor, fiindcă fusese o prietenă a familiei Măriei şi rămăsese singură. Ca să nu înstrăineze banii şi valorile, făcând o donaţie filantropică, aşa cum bătrâna avea de gând, Şaru Sineşti o omoară, sufocând-o cu o pernă. îi ia hârtiile de valoare, aurul, banii şi cu această avere face carieră politică, ajunge ministru. De aceea Gelu Ruscanu îşi propune să arate cât de putredă este societatea burgheză, dacă pune un criminal ministru al justiţiei, şi să arate superioritatea mişcării socialiste.

   Gelu Ruscanu ne apare construit pe conceptul de dreptate absolută, abstractă, filosofică. De aici titlul piesei Jocul ielelor, adică jocul ideilor absolute. Este o metaforă de specific naţional, fiindcă ielele sunt zânele, care joacă un joc arhetipal, hora, în noaptea de Sânziene, sugerând deschiderea drumului spre cer la solstiţiul de vară. Dacă un flăcău vede zânele, îşi pierde minţile. Eroii lui Camil Petrescu trăiesc acest miraj al ideilor absolute, care-i duce la pierderea minţii. De aceea comportamentul lor este ciudat. Se poate face o relaţie cu romanul lui Mircea Eliade Noaptea de Sânziene.

       Şaru Sineşti îi propune lui Gelu Ruscanu, în schimbul scrisorii compromiţătoare, eliberarea lui Petre Boruga, un fruntaş al mişcării socialiste, care era arestat şi condamnat la mulţi ani de puşcărie, fiindcă lovise un procuror.

       Gelu Ruscanu este supus unui presing social. Praida, care susţine conceptul de dreptate de clasă, vede în această propunere un câştig pentru mişcare. Ea dovedeşte că mişcarea socialistă este puternică şi ar fi dat mai mult curaj membrilor ei. Pe de altă parte, la Gelu Ruscanu vine apoi soţia lui Petre Boruga, cerându-i să-i elibereze soţul, fiindcă nu poate să crească singură copiii. O mătuşa a lui Gelu Ruscanu vine şi-i povesteşte cum Şaru Sineşti i-a salvat tatăl dintr-o situaţie disperată. Maria Şaru Sineşti vine şi-i spune să n-o compromită, fiindcă, dacă scrisoarea ar fi publicată, ei nu i-ar mai rămâne decât să se sinucidă. Pentru a-1 convinge, scoate un revolver. Gelu i-l ia, dar prăbuşirea lăuntrică a conceptului de dreptate absolută îl face să-1 utilizeze, pentru a se sinucide. Fără a-şi realiza idealul său de dreptate absolută, el consideră că viaţa lui nu mai are sens, e ratată, e absurdă.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com