logare  |  registrare

Studiul polarizării radiaţiei laser. Verificarea Legii lui Malus

Studiul polarizării radiaţiei laser. Verificarea Legii lui Maluszoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 20 august 2011
Studiul polarizării radiaţiei laser. Verificarea Legii lui Malus
62.99 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

Studiul polarizării radiaţiei laser. Verificarea Legii lui Malus


Noţiuni teoretice

Propagarea luminii în substanţă este însoţită de diferite fenomene fizice. Unele din ele (interferenţa, difracţia, polarizarea, dispersia) pot fi explicate pe baza proprietăţilor ondulatorii ale luminii. În acest caz se consideră că lumina reprezintă unde electromagnetice transversale cu lungimile de undă cuprinse între 10-9 ¸ 10-4m. O undă electromagnetică reprezintă oscilaţii armonice cu aceeaşi frecvenţă ale câmpului electric şi câmpului magnetic, care se propagă în spaţiu. Vectorii intensităţii câmpului electric  şi câmpului magnetic  sunt reciproc perpendiculari şi oscilează perpendicular pe vectorul de undă, a cărui direcţie coincide cu direcţia vectorului viteză de propagare a undei.


O undă electromagnetică plană ce se propagă în direcţia  axei x e descrisă de ecuaţiileşi e reprezentată schematic în fig. 3.1. Lumina stimu-lează desfăşura-rea proceselor fiziologice şi fo-tochimice şi de-termină o serie de fenomene fizice, ca luminescenţa, efectul foto-electric etc. În unele din ele acţiunea luminii se datorează oscilaţiilor vectorului intensitate a câmpului electric . Studiind polarizarea luminii, vom considera anume acest vector. Trebuie de menţionat, de asemenea, că lumina reprezintă unde electromagnetice emise de o mulţime de atomi, fiecare din ei radiind o undă electromagnetică de o anumită amplitudine şi orientare a vectorului .

      Într-un mediu izotrop toate direcţiile de oscilaţie au aceeaşi probabilitate de realizare şi de aceea, în orice direcţie perpendiculară pe direcţia de propagare a luminii amplitudinea este una şi aceeaşi. Astfel de lumină se numeşte lumină naturală.

        Lumina se numeşte polarizată, dacă direcţia şi amplitudinea vectorului  variază după o anumită lege. În funcţie de traiectoria, pe care o de-scrie extrem-tatea vectorului , deosebim lumină plan polarizată (vec-torul  osci-lează în acelaşi plan (fig.3.2), şi lumină polarizată circular (extremitatea vectorului descrie în spaţiu o linie elicoidală).


Se numeşte plan de polarizare planul, în care oscilează vectorul .

        Dispozitivul, cu ajutorul căruia poate fi obţinută lumină plan polarizată, este numit polarizator. Proprietatea principală a polarizatorului constă în aceea, că el lasă să treacă liber unda electromagnetică, al cărui plan de polarizare este paralel cu planul polarizatorului, însă reţine complet oscilaţiile perpendiculare pe acest plan.

Intensitatea luminii polarizate, trecute prin polarizator, variază în funcţie de unghiul a dintre planul de polarizare a luminii şi planul polarizatorului. Conform legii lui Malus

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net