logare  |  registrare

Tehnologia regimului asincron de transmitere a informaţiei ATM

Tehnologia regimului asincron de transmitere a informaţiei ATMzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 19 august 2011
Tehnologia regimului asincron de transmitere a informaţiei ATM
986.27 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 106
Descriere

Tehnologia regimului asincron de transmitere a informaţiei ATM

 

         La începutul anilor 90, succesele obţinute în domeniile tehnologiilor informaţionale, în special realizările în domeniul STIFO, realizarea circuitelor integrate cu rapiditate inaltă şi capacitate de memorie foarte mare, cît şi rezultatle obţinute în domeniul prelucrării semnalului digital, au creat condiţiile realizării unui nou sistem de transmisiune a informaţiei, numit Regim Asincron de Transmitere (Asyncronous Transfer Mode - ATM). În prezent este unul dintre cel mai erformant sistem de transmitere a traficului digital integrat pe o singură magistrală de transoprt. Au fost adoptate un şir de standarte şi documentaţie tehnică, însă standartizarea acestui regim de transmisie încă nu este finisată.

         Această tehnoogie este destinată pentru crearea conexiunii dintre utilizatorii unei reţele. După realizarea conexiunii dintre utilizatori, este posibil de a realiza tracturi şi canale de transmisiune virtual, sau conexiuni logice, care îndeplinesc funcţia de elemente ale acestor tracturi. Aceasta este posibi datorită părţii de adrese a antetului pachetului ATM transmis. Într-un canal de legătură ot fi realizate cîteva conexiuni virtuale.

         În ATM pentru trensmisiune sunt utilizate pachete de mărime mică, cu lungime predefinită. Un astfel de pachet are lungimea de 53 bayţi, dintre care 48 sunt pentru informaţia utilă, iar 5 pentru informaţiile de serviciu ale antetului.

În reţelele ATM, interacţiunea dintre terminalele utilizatorilor este efectuată de către comutatoare, care au tabele de comutare, în care sunt introduse datele despre identificatorii conexiunilor şi numărul porturilor, care sunt prezente în fiecare antet de pachet ATM. Aceste tabele au un rol principal în crearea unei conexiuni virtuale. Comutatorul relucrează pachetele venite bazîndu-se pe identificatorul conexiunii virtuale, care se conţine în antetul pachetului ATM. Tehnologia ATM permite deasemenea rocedura de multilexare a canalelor, făcînd posibilă realizarea mai multor conexiuni virtuale prin intermediul unui singur canal fizic.

In tehnologia ATM structura logică nu corespunde cu modelul OSI. Arthitectura sa permite da a utiliza un număr mare de funcţii pe nivelele sale. Pentru a acorda nivelele modelului ATM cu modelul OSI au fost introduse nivelele ATM-AAL (ATM Adaptation Layer), ATM, şi fizic.

In figura următoare este prezntată structura modelului tehnologiei ATM.

 Astfel în ATM prelucrarea datelor utilizatorului este despărţită de prelucrarea datelor de serviciu,  altă particularitate  a ATM este lipsa unei delimitări bine-definite între nivelele ATM-AAL şi ATM, iar unele funcţii din ATM-AAL sunt chiar îndeplinite pe nivelul ATM.

Arhitectura ATM are la bază un model tridimensional B-ISDN, care include trei nivele – dirijare, utilizator şi management. Aceste trei nivele fac legătura dintre nivelele fizic, ATM, ATM-AAL cu celke superioare ale modelului OSI.

Nivelul de dirijare îndeplineşte funcţiile de realizarea conexiunii, lichidarea ei şi monotorizarea ei. Pentru a asigura aceasta, el include funcţiile de semnalizare, control, adresare şi marşutizare.

Nivelul utilizatorului asigură transmiterea informaţiei utilizatorului şi a datelor utile, de orice tip. Pe linga acestea, el mai indeplineste funcţiile de control a erorilor, controlul şi dirijarea fluxurilor de date. În straturile superioare ale acestui nivel se află protocoalele ce răspund de schimbul de date, şi care nu depind de nivelele ATM, şi ATM-AAL.

Nivelul management face posibilă conlucrarea primelor 2 nivele şi realizează funcţiile de dirijare cu nivelele. Acest nivel permite crearea unui sistem cu structură unitară care poate asigura resursele necesare pentru ficare caz în parte.sistemul de dirijare cu nivelele are reguli binedefinite pentru interacţiunea dintre nivelul fizic, ATM şi ATM-AAL cu cele superioare. Acest sistem de dirijare raspunde de dirijarea reţelei care se împarte în rastabilirea după suprasarcini, dirijarea productivităţii sistemului, configurarea, billing şi securitate.

 

Conexiunile virtuale în ATM

Interactiunea dintre nivelele si clasele de servicii ATM

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com