logare  |  registrare

Reţeaua privată virtuală VPN

Reţeaua privată virtuală VPNzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 14 august 2011
Reţeaua privată virtuală VPN
418.75 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 208
Descriere

Reţeaua privată virtuală VPN

 

     1 Introducere

     Este contestabil ca retelele VPN sunt cel mai fierbinte subiect al securitatii datelor din prezent, insa acestea reprezinta o speranta pentru firmele care cauta costuri reduse, flexibilitate crescuta si scalabilitate si doresc sa asigure securitatea comunicatilor lor. 

     Dar ce face exact o retea VPN si cum poate sa aiba un impact asupra factorilor de care tin afacerile – scaderea costurilor, atenuarea riscurilor si cresterea veniturilor este o intrebare buna. Popularitatea tehnologiei VPN este legata direct de potentialul acestuia de recuperare semnificativa a investitilor (coeficientul ROI – return of investment). Pentru firmele care platesc costuri adesea ametitoate pentru conexiunile private prine linii inchiriate sau Frame Relay, este semnificativa reducerea cheltuielilor asociata cu intalarea retelelor VPN, care inlocuiesc conexiunile costisitoare. Pentu a intelege valoarea unei retele VPN, trebuie sa luati in considerare tehnologiile pe care, cel mai adesea, aceste retele le inlocuiesc:

  • Retelele VPN site-to-site (de la locatie la locatie) pot lua locul circuitelor de telecomunicatii costisitoare ale retelelor de mare intindere de tip WAN, inlocuind servicile de linii private, cu retele VPN care folosesc Internetul.
  • Retele VPN cu acces de la distanta pot elimina sau reduce drastic cheltuielile cu legaturiile telefonice pentru conectarea unei filiale aflata la distanta sau a sediilor mici.

     2 Prezentare retelelor VPN

     O retea private virtuala (VPN) este o conexiune criptata de retea care foloseste un tunnel sigur intre capete, prin Internet sau prin alta retea, cum ar fi o retea WAN. Intr-o retea VPN, conexiunile pe liniile telefonice catre utilizatorii de la distanta si liniile inchiriate sau conexiunile Frame Relay catre locatii aflate la dintanta sunt inlocuite prin conexiuni locale la un furnizor de servicii Internet (ISP) sau la un punct de prezenta a unui furnizor de servicii (POP). Raspandirea din ce in ce mai mare a conexiunilor de banda larga, face atractiva aceasta utilizare a unui acces ieftin la eeteaua Internet. Dupa cum am explicat, dupa o investitie initiala in retele VPN, costul pentru adaugarea altor locatii sau utilizatori este minm.

     Retelele VPN permin fiecarui utilizator al retelei sa comunice intr-un mod sigur si fiabil folosind internetul ca mediu de conectare la reteaua private de tip LAN. O retea VPN se poata dezvolta astfel incat sa se adapteze la mai multi utilizarori si locatii diferite, mai usor decat prin linii inchiriate. Spre deosebire de liniile inchiriate, in care costul creste proportional cu distantele implicate, pocalizarea geagrafica a fiecarui sediu/utilizator are putina importanta in crearea unei retele VPN.

     O retea VPN permite unei retele intranet private sa fie extinsa in siguranta prin criptare IPSec in Internet, facilitand un comert electronic sigur si conexiuni extranet cu angajati mobili, parteneri de afaceri, furnizori si clienti. Exista trei tipuri principale de retele VPN:

* Retele VPN pentru accesul de la distanta ( remote access VPN) – permit fiecarui utilizator dialup sa se conecteze in mod partajat la un sediu central prin Internet sau alt serviciu public de retea. Acest tip de retea VPN este o conexiune utilizator LAN care permite angajatilor o conectare din afara la reteaua LAN a companiei. Sistemele angajatilor folosesc o aplicatie software client VPN speciala, care permite o legatura sigura intre ei si reteaua LAN a companiei.

* Retele VPN locatie-la-locatie (site-to-site)sunt folosite pentru a extinde reteaua LAN a companiei in alte cladiri si locatii, prin utilizarea unui echipament dedicat, astfel incat angajatii din aceste locatii aflate la distanta sa poata utilize aceleasi servicii de retea. Aceste tipuri de retele VPN sunt conectate in permanenta.

* Retele VPN extranet permit conexiuni sigure cu partenerii de afaceri, furnizorii si clientii, in scopul comertului electronic. Retelele VPN extranet sunt o extindere a retelelor VPN intranet prin adaugare a unor sisteme firewall de protejare a retelei interne.


3 Avantajele si scopul retelelor VPN

4 Strategii de implementare a retelelor VPN

5 Trafic divizat prin tunel

6 Functionarea retelelor VPN de tip IPSec

7 Transmiterea datelor prin tunel

8 Moduri de criptare

9 Protocoalele din standardul IPSec

10 Asocieri de securitate

11 Protocolul Internet Key Exchange (IKE)

12Protocolul ISAKMP

13 Cum functioneaza IPSec

14 Algoritmul Diffie-Hellman

15 Avantajele si scopul retelelor VPN

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net