logare  |  registrare

Protocolul OSPF şi BGP

Protocolul OSPF şi BGPzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 14 august 2011
Protocolul OSPF şi BGP
264.75 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 208
Descriere

Protocolul OSPF şi BGP


1 Protocolul OSPF. Generalităţi

    Open Shortest Path First ( OSPF ) este un protocol cu starea legăturilor dezvoltat pentru TCP/IP. Se foloseşte în reţele foarte mari şi dispune de cîteva avantaje faţă de RIP. Similar cu Interior Gateway Routing Protocol (IGRP), OSPF a fost creat deoarece la mijlocul anilor ’80, Routing Information Protocol ( RIP ) a devenit incapabil să servească inter-reţele mari, eterogene.

      OSPF are două mari caracteristici. Prima este că protocolul este deschis, ceea ce înseamnă ca specificaţiile sale sunt de domeniu public. A doua caracteristică principală este că se bazează pe algoritmul SPF (Shortest Path First).

     OSPF detectează schimbări în topologie, cum ar fi eşecurile link-ului, foarte repede şi converge pe o buclă de nouă-structură fără de rutare în câteva secunde. Aceasta calculeaza calea cea mai scurtă pentru fiecare traseu folosind o metodă bazată pe algoritmul lui Dijkstra.

     Ideea principală este că în loc de a schimba informaţii despre distanţele pîna la destinaţii (ca în cazul protocolului RIP ), toate nodurile vor menţine hărţi specifice ale reţelei care sunt revizuite după fiecare schimbare din topologie. Aceste hărţi sunt mai apoi folosite pentru a determina rute care sunt mai fiabile decît cele în cazul protocoalelor cu vectori-distanţă. Rutele determinate de OSPF par a fi la fel de precise ca şi cele determinate central, totuşi această determinare fiind distribuită. Astfel, spre deosebire de RIP, OSPF împarte informaţiile despre vecinii săi cu întreaga reţea (cel mult un singur system autonom). RIP nu încearcă să înveţe despre întreaga reţea Internet, iar OSPF nu încearcă să se promoveze în întregul Internet.Nu aceasta este menirea lor. Ele sunt protocoale de rutare interne, astfel slujba lor este de a construi rutarea în cadrul unui sistem autonom.


     Cele mai importante avantajeale protocolului OSPF sunt facilităţile de securitate, facilităţi de căi multiple, facilităţi în ceea ce priveşte utilzarea metricilor de costuri diferite, suport integrat atît pentru rutarea unicast cît şi pentru cea multicast, convergenţă rapidă.

     O reţea OSPF poate fi structurată, sau divizată, în zone de dirijare pentru a simplifica procedurile administrative şi a optimiza traficul şi utilizarea resurselor.

     Zonele sunt identificate prin numere de 32-biţi, exprimate fie pur şi simplu în zecimal, sau de multe ori în octeţi-bazate pe dot-notaţie zecimale, familiare de la notaţia IPv4. OSPF nu utilizează un protocol  TCP/IP de transport (UDP, TCP), dar este încapsulat direct în datagramele IP cu numărul de protocol 89. Acest lucru este în contrast cu alte protocoale de rutare, cum ar fi de informare Routing Protocol (RIP), sau Border Gateway Protocol (BGP).

     OSPF propune soluţia următoarelor probleme:

  • creşterea vitezei de convergenţă;
  • accesibilitatea reţelei (rapid se determină routerele care nu răspund, iar topologia reţelei se schimbă în modul respectiv);
  • utilizarea optimală a benzii de frecvenţă;
  • metoda alegerii căii.


1.1 Descrierea funcţionării protocolului

1.2 Zonele OSPF

1.3 Header-ul OSPF

2 Protocolul BGP

2.1 Tipuri de mesaje BGP

2.2 Conectivitate şi învăţarea rutelor

2.3 Probleme ale BGP

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net