logare  |  registrare

Ethernet

Ethernetzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 11 august 2011
Ethernet
39.08 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 208
Descriere

Ethernet


Tehnologia Ethernet a fost dezvoltată la sfîrşitul anilor 70 de companiile DEC, Intel şi Xerox. IEEE a făcut mici schimbări în Ethernet pentru a-l face standard, de aceea specificaţiile IEEE 802.3 se deosebesc de cele făcute iniţial. Însă deosebirile sînt foarte mici: IEEE determină cîteva nivele fizice diferite în timp ce Ethernet doar unul. Fiecare nivel IEEE 802.3 are o denumire proprie care reflectă caracteristicile lui. De exemplu 10BASE5:

10 – viteza reţelei locale în Mbps

BASE – baseband, adică bandă îngustă, ceea ce înseamnă că în cadrul mediului de trans. a reţelei există un singur canal logic de comunicaţie, adică într-un moment de timp doar un singur dispozitiv poate să utilizeze mediul de transmisiune, utilizînd toată banda de transmisiune. Dacă în loc de BASE este BROAD (broadband, adică de bandă largă), înseamnă că în cadrul mediului de trans. a reţelei există cîteva canale logice (poate fi făcută o analogie cu TV prin cablu).

5 – lungimea segmentului în sute de metri. În loc de o cifră poate fi indicat mediul de transmisiune (de ex. T- twisted pair), fiecare mediu avînd propria lungime maxim admisibilă a segmentului. Există următoarele tipuri de interfeţe pentru IEEE802.3: 10BASE 5, 10BASE 2, 10BASE F, 10BASE T, 10BROAD 36.

 Ambele tehnologii funcţionează la nivelele 1 şi 2 a modelului OSI. 

La subnivelul PCS se realizează codarea fizică (codul Manchester). 


În reţelele clasice Ethernet, ca şi în IEEE802.3, se utilizează metoda de acces la mediul de transmisiune CSMA/CD (carrier sense multiple access with collision detection), ceea ce într-o traducere directă înseamnă acces colectiv la mediul de trans. cu ascultarea purtătoarei şi detecţia coliziunilor. Toate calculatoarele într-o astfel de reţea au acces liber la magistrala comună, astfel fiind posibilă transmisiunea de date între oricare două calculatoare din reţea. Toate datele sînt transmise prin intermediul cadrelor, care conţin adresele (MAC) unicale a sursei şi a destinaţiei. Oricare calculator conectat la magistrală poate detecta transmisiunea unui cadru, iar calculatorul care recunoaşte în antetul cadrului propria adresă, înscrie cadrul în buffer-ul său intern, prelucrează  datele, şi trimite un răspuns de asemenea prin intermediul unui cadru. Astfel, poate apărea situaţia cînd două staţii încearcă în acelaşi timp să transmită cadre prin magistrală. Pentru a micşora probabilitatea de apariţie a acestei situaţii, fiecare staţie înainte de a transmite un cadru „ascultă” purtătoarea, pentru a „se convinge” că nici una din staţii în momentul dat de timp nu transmite cadre prin reţea. Dacă este detectată transmisiunea unui cadru de la altă staţie, atunci transmisiunea cadrului propriu este amînată pînă la momentul cînd pe magistrală nu mai sînt detectate transmisiuni de la alte staţii. Însă chiar şi cu utilizarea acestui algoritm (ascultarea purtătoarei înainte de a transmite), poate apărea situaţia cînd două staţii concomitent vor hotărî că pe magistrală în momentul dat de timp nu există transmisiune, şi vor transmite cadre în acelaşi moment de timp. În acest caz are loc o coliziune, deoarece cele două cadre se „ciocnesc” pe magistrală, ceea ce duce la distorsionarea informaţiei transmise de ambele staţii. Pentru a detecta coliziunile, toate staţiile „ascultă” mediul de transmisiune (principiul „ascultarea purtătoarei în timpul transmisiunii”), adică analizează semnalele transmise pe magistrală. Dacă semnalele recepţionate se deosebesc mult de cele transmise, atunci se înregistrează o detecţie de coliziune. Pentru a asigura detecţia coliziunii de către toate staţiile din reţea, staţia care prima detectează apariţia unei coliziuni amplifică situaţia de coliziune prin transmiterea pe magistrală a unei secvenţe speciale de biţi numite jam. După detecţia coliziunii, toate staţiile încetează transmisiunea de date pe un timp scurt nedeterminat (aleator), după ce iarăşi încearcă să transmită date prin magistrală.

 

Tehnologia Fast Ethernet

GB Ethernet

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com