logare  |  registrare

Conceptele de bază ale sistemelor de comunicaţii mobile

Conceptele de bază ale sistemelor de comunicaţii mobilezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 10 august 2011
Conceptele de bază ale sistemelor de comunicaţii mobile
39.33 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 106
Descriere

Conceptele de bază ale sistemelor de comunicaţii mobile

 

   Bebzile de frecvenţă alocate sistemei de comunicaţii mobile se saturau rapid din cauza creşterii numărului de abonaţi de aceea pentru a putea satisface cerinţile crescînde de comunicaţii mobile era necesitatea de următoarele:

1)    Sau să aloce benzile de frecvenţă noi

2)    Sau să găsească nişte principii de organizare ale sistemei de comunicaţii mobile, ce ar permite creşterea nelimitată a capacităţii sistemei(adică creşterea numărului de abonaţi) fără a lărgi spectrul de frecvenţe(în limita benzii date)

 

   Au fost propuse mai multe principii însă au fost utilizate doar cîteva concepte revoluţionale.

 

    1. Coneptul multiplixării – ce permitea transmisiunea simultană pe acelaşi canal radio a mai multor abonaţi. Suplimentar la acest concept au fost utilizate mai multe metode de acces multiplu, ce permitea de asemenea accesul simultan a unui canal radio de către un număr mare de abonaţi (FDMA,TDMA,PRMA,CDMA)

    2. Conceptul celular – ce a fosr elaborat în 1974 la Bell Laboratories şi care constă în divizarea ariei de acoperire în suprafeţe mai mici, numite – celule. Fiecare din ele avînd amplasate în centrul geometric un emiţător-receptor (numit - transiever) şi care deservea toţi abonaţii, ce se aflau pe teritoriu acestei celule. Acelaşi canal radio putea fi utilizat simultan în oricare din celulele sistemei cu condiţia că aceste celule să fie amplasate una faţă de alta la o distanţă oarecare pentru evitarea interferenţei reciproce.

    3. Conceptul de divizare a celulelor (cell split) – în cazul cînd într-o reţea, ce se află de un timp în expluatare, apare necesitatea măririi capacităţii într-o regiune dată astfel se utilizează procedura de divizare a celulelor în aşa fel ca suprafaţa acoperită de oarecare antenă de emisie recepţie sa se micşoreze.

 

   De exemplu, dacă la o celulă cu o antenă omnidirecşională a crescut brusc numărul de abonaţi, capacitatea celulei creşte de trei ori.

   Divizarea celulei are ca urmarea creşterea capacităţii de atîtea ori în cîte părţi ea a fost divizată.

       4. Conceptul reutilizării frecvenţei principale – ce constă în utilizarea simultană al unuia şi aceluiaşi canal radio de către mai mulţi abonaţi în zone geografice suficient îndepărtate pentru excluderea apariţiei intefeţelor izocanal.


§   Dimensiunile şi formele celulelor

§   Elemente de bază ale sistemului de comunicaţii mobile celulare

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com