logare  |  registrare

Elementele componente ale comunicării

Elementele componente ale comunicăriizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 09 august 2011
Elementele componente ale comunicării
50.78 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 56
Descriere

Elementele componente ale comunicării

Fiecăruia dintre noi i s-a întîmplat să se pregătească intens în calitate de emiţător al unui mesaj, să-şi îndeplinească foarte bine rolul, dar să nu fie înţeles aşa cum ar fi dorit de audienţă. În momentele de „după", analizîndu-ne, nu am găsit nimic să ne reproşăm; totuşi, ceva făcuse ca întreg procesul de comunicare să fie ineficient. Dar ce?

După cum am văzut, procesul comunicării poate fi definit prin interacţiunea componentelor sale: roluri de emitere şi de recepţie, construcţia mesajului, apariţia feedback-ului, canalul şi contextul comunicării. Atunci cînd ne focalizăm pe răspunsul la întrebarea „ce caracterizează o comunicare eficientă? ", observăm că fiecare dintre aceste elemente îşi are importanţa sa: spre exemplu, educaţia s-a axat în special pe modul în care profesorul, în calitatea sa de emiţător, poate să construiască şi să transmită eficient un mesaj; fără a face aceeaşi greşeală, observăm că receptorul capătă astăzi un rol privilegiat în procesul de comunicare - conjugînd cele două direcţii, devine din ce în ce mai importantă relaţia de interacţiune dintre partenerii comunicatori. Iată de ce o perspectivă eficientă asupra comunicării trebuie să răspundă unei echilibrări dinamice între toate componentele comunicării.


 1. Emiţătorul şi receptorul

 Emiţătorul reprezintă un individ, un grup sau o instituţie care :

-        posedă o informaţie mai bine structurată decît receptorul;

-        presupune o stare de spirit (motivaţie);

-           presupune un scop explicit (alăturat mesajului) şi unul implicit (motivul transmiterii mesajului, uneori necunoscut receptorului).

În ceea ce ne priveşte, nu este greu să observăm că rolurile majore de emiţător sunt deţinute în şcoală de cadrul didactic totuşi, dincolo de posibilităţile unui feedback nuanţat şi extins, elevul/studentul preia, într-o perspectivă modernă, anumite segmente (de altfel importante) ale acestor roluri (spre exemplu, cursantul are acces la o multitudine de surse de informare, posedînd cîteodată o informaţie mai bogată, mai actuală sau mai flexibilă decît profesorul său). În acest sens, la rîndul lor, rolurile de emiţător deţinute de cadrul didactic devin mai puţin stricte, înglobînd - pe lîngă tradiţionalele atribute de claritate, coerenţă internă şi expresivitate - unele noi, la fel de importante; astfel, în ipostaza de emiţător, cadrul didactic trebuie să aibă un comportament flexibil şi adaptat, dezvoltînd simultan anumite roluri de receptor tocmai, fapt aparent paradoxal, pentru a-şi îmbunătăţi rolurile de emiţător.

În acelaşi timp, emiţătorului i se pot atribui grade diferite de prestigiu sau credibilitate, aspecte care au un impact puternic asupra comunicării ca atare. Astfel, după John R. P. French şi Bertram Raven, există cinci baze ale puterii sau influenţei care ni se par utile în analiza emiţătorului ca parte a comunicării:

1) Puterea recompensatoare este puterea a cărei bază este constituită de abilitatea de a răsplăti. În această categorie se încadrează satisfacerea unor dorinţe ale receptorului. Din punct de vedere strict didactic, profesorul este învestit cu o astfel de putere, în sensul că implicarea, interesul, performanţa elevului etc. (dar şi docilitatea, supunerea acestuia în anumite cazuri) sunt răsplătite.

2) Puterea coercitivă - receptorul se aşteaptă să fie „pedepsit" de emiţător dacă nu se conformează încercării de influenţă a acestuia. Este vorba despre acelaşi instrument recompensator, dar de data aceasta avem de-a face cu o „răsplată negativă"..


2. Mesajul - element cheie al comunicării 
3. Feedback, canal şi context în comunicare

Păreri:
  • 5 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 25.11.2013
    то что и нужно. долго искала и нашла
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net