logare  |  registrare

Medicina legala

Medicina legalazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 08 noiembrie 2013
Medicina legala
2.43 MB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Medicina legala

Conf. Dr. Valentin Gheorghiu


DEFINITIE : medicina legala este o disciplina medicala care isi pune cunostiintele sale in slujba justitiei, ori de cite ori pentru lamurirea unei cauze judiciare sint necesare anumite precizari cu caracter medical.


TANATOLOGIE MEDICO-LEGALA

Tanatologia medico-legala este un capitol al medicinii legale care studiaza problemele legate de moartea organismului uman (Thanatos - zeul mortii la greci)

Tanatologia medico-legala prezinta importanta, deoarece prin obiectivele sale raspunde problemelor ridicate de justitie si contribuie la:

- diagnosticul corect al mortii, evitindu-se astfel inhumarile precipitate in mortile aparente;

- diferentierea semnelor mortii reale de leziunile traumatice, permitind astfel semnalarea obligatorie a cazurilor medico-legale organelor judiciare;

- interpretarea fenomenelor vitale si letale, in vederea sustinerii prin mijloace terapeutice a manifestarilor vitale si a combaterii celor letale;

- stabilirea momentului mortii, ceea ce permite intreruperea la timp a reanimarii si eventuala recoltare de organe in vederea transplantului.

1. Etapele mortii

Instalarea mortii este un proces care se desfasoara in timp. Primele celule care mor sunt neuronii scoartei cerebrale, reprezentind celulele cele mai diferentiate, ultimele ca achizitie pe scara filogenetica, si totodata cele mai sensibile la lipsa de oxigen (anoxie).

Rezistenta neuronilor corticali la anoxie este de cca 5 minute, dupa care se produc modificari ireversibile. Clinic se manifestă prin disparitia constientei. Neuronii pontini rezistă la anoxie 10-30 min., încetarea activităţii lor traducându-se prin dispariţia reflexelor corneene şi pupilare. Rezistenţa cea mai mare la anoxie (câteva ore) o au elementele figurate ale sângelui şi miocitul cardiac.

a) Preagonia - este o etapa premergatoare agoniei, in care manifestarile psihice sunt relativ specifice, fiind conditionate de factori individuali. Se caracterizeaza prin aparitia unor stari de luciditate inexplicabile dupa lungi perioade de absenta,stari euforice, anxietate, hipermnezie invadatoare (panorama vietii traite) .

b) Agonia - (grec: lupta, intrecere) sau vita minima - este o etapa ireversibila de trecere de la viata la moarte clinica, in care fenomenele biologice sunt treptat anihilate de cele tanatologice.

Din punct de vedere clinic, agonia se caracterizeaza prin: disparitia functiilor psihice, pierderea contactului cu realitatea imediata, aparitie de imagini trunchiate si incoerente, haos psihic, retrairi onirice; imobilitate totala; facies hipocratic; disparitia simturilor, primul dispare vazul (se pling de intuneric din cauza anoxiei corticale), ultimul dispare auzul; anestezie completa; pierderea senzatiei corporale; scaderea si alterarea haotica a functiilor vegetative (respiratii rapide, superficiale, neregulate, aritmie cardiaca, bradicardie progresiva, cianoza, racirea extremitatilor, transpiratii reci, hipotermie).

Forme clinice:

- agonie cu delir (uneori cu acte de violenta) in boli febrile, meningoencefalite;

- agonie (aparent) lucida in bolile cardio-vasculare;

- agonie alternanta: boli acute, boli psihice.

Cauze:

- uzura funcţională;

- autointoxicaţie

- hipoxia şi hipercapnia corticală.

Durata agoniei este in functie de cauza mortii:

- absenta - in zdrobiri ale capului, unele morti subite;

- scurta - asfixii, intoxicatii supraacute, hemoragii;

- lunga (ore, zile) - boli cronice.

c) Moartea clinica - este o etapa reversibila caracterizata prin:

- disparitia functiei respiratorii si a celei cardiace;

- disparitia activitatii reflexe;

- disparitia activitatii electrice a creierului;

- fenomene psihice "life after life";

Daca metodele de reanimare se aplica 2-5 minute de la instalarea ei, moartea clinica poate fi reversibila. După 5-6 minute de ischemie, leziunile corticale sunt ireversibile şi se întrerup manevrele de resuscitare cu mai multe excepţii:

- prematuri şi copii sub 8 ani;

- indivizi intoxicaţi cu substanţe deprimante ale SNC;

- refrigeraţi;

- gravide (pentru salvarea fătului);

- în vederea recoltării organelor sau ţesuturilor pentru transplant.

Fiziopatologie: encefalopatie anoxică caracterizată prin dereglări metabolice ale neuronilor corticali (înlocuirea fosforilării oxidative cu glicoliza anaerobă), care precede dezintegrarea lor.

d) Moartea cerebrala - reprezinta moartea ariilor corticale care conduc functiile psihice si se caracterizeaza prin leziuni morfologice ireversibile ale neuronilor corticali.

- nu există semne de activitate cerebrală:

- activitate reflexă absentă

- Activitate EEG absentă

- moartea cerebrală poate fi simulată în intoxicaţie cu anestezice sau barbiturice sau în hipotermii grave ( ex: la 100 C o ischemie totală de 45 de min. soldată cu linişte EEG de 110 min. urmată de revenire la normal)

Diagnosticul pozitiv de moarte cerebrală este stabilit pe mai multe criterii (conform OMS):

1. pierderea completă a vieţii de relaţie

2. areflexie şi atonie musculară totală

3. prăbuşirea TA când se întrerupe susţinerea iatrogenă

4. oprirea respiraţiilor spontane

5. linişte electrică persistentă pe EEG (se specifică şi condiţiile de înregistrare EEG)

6. la nivelul circulaţiei cerebrale:

- scăderea diferenţei arterio-venoase cerebrale a O2 de la 5,8 vol% < 2 vol%;

- scăderea diferenţei arterio-venoase cerebrale a acidului lactic;

- scăderea diferenţei arterio-venoase cerebrale a glucozei.

Urmărirea acestor parametri se face pe durate de timp diferite, după legislaţie (4 - 72 de ore).

e) Viaţa vegetativă - reprezintă menţinerea spontană a funcţiilor vegetative în condiţiile deficitelor extrem de grave ale conştienţei.

f) Moartea reala - consta in oprirea metabolismului si aparitia semnelor mortii reale. Pentru un timp persista manifestarile postvitale (cum ar fi: contractii musculare la stimuli electrici; dilatarea pupilei la atropina; miscari ale spermatozoizilor etc).

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com