logare  |  registrare

Psihologie judiciara de Camil Tănăsescu

Psihologie judiciara de Camil Tănăsescuzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 08 iulie 2013
Psihologie judiciara de Camil Tănăsescu
546.44 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul 
referate în categoria dată: 50
Descriere

PSIHOLOGIE JUDICIARĂ

Lect. univ. dr. CAMIL TĂNĂSESCU

 

CURSUL 1

Conceptul de psihologie generală

§1. Noţiune

Dinamica vieţii sociale, prin sistemul şi ordinea actelor şi fenomenelor umane fundamentează şi permite înţelegerea raporturilor şi conflictelor sociale. Abordarea actelor, faptelor şi proceselor umane existând în mod izolat, fără identificarea repetabilităţii şi a dezechilibrului proceselor psihice, care le însoţesc, nu determină cu certitudine înţelesul real dintre intenţia şi conduita exterioară a persoanei.

 

Libertăţile de acţiune îngăduite de sistemul social vor defini şi raportul dintre libertatea individuală şi necesitatea socială, în sensul că există o strânsă între modul de concepere, de elaborare a unei activităţi, modul de îndeplinire, de executare a acesteia, precum şi modul în care rezultatul produs se reflectă în gândirea persoanei.

 

Executarea acţiunii în limitele drepturilor consacrate de sistemul social poate să fie interpretată ca o acţiune permisă, folositoare persoanei sau grupului social din care face parte. Neacceptarea sau respingerea prealabilă, prin norme socio-juridice a unor acte, acţiuni, activităţi umane şi ameninţarea cu aplicarea unor sancţiuni, califică activitatea comisă ca fiind ilicită şi condamnabilă. Acţiunea sau inacţiunea individuală produce consecinţe admise sau prejudiciabile social care se reflectă în procesele psihice trăite de orice om, prin raportare la trebuinţele şi interesele personale. Aceste procese psihice mijlocesc cunoaşterea trăirilor şi dezvăluie geneza activităţii umane, esenţa reflectării psihice a acesteia prin redarea activă a modului de concepere, executare şi reflectare a actului şi consecinţelor sale. Prin acţiune sau inacţiune, realitatea este transformată şi reflectată în mod conştient de către om, acesta intervenind în determinismul şi dinamica vieţii sociale, prin asumarea responsabilităţii pentru consecinţele rezultate.

 

Noţiunea de psihologie (gr. psyche- suflet şi logos-ştiinţă) este definită ca ştiinţa proceselor psihice, a însuşirilor şi relaţiilor interumane. Dominanţa caracteristică a existenţei umane decurge din procesele cognitive, voliţionale şi afective, rezultate din faptele produse de om, precum şi din însuşirile, trăsăturile şi reflectarea psihică a relaţiilor interumane. În procesul reflectării psihice a realităţii, a sistemului complex de relaţii interumane, a proceselor naturale, sociale, economice un rol distinct revine caracterului, temperamentului şi aptitudinilor individului.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com