logare  |  registrare

Deontologia functionarului public

Deontologia functionarului publiczoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 09 martie 2013
Deontologia functionarului public
68.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Deontologia functionarului public

 

Deontologia, ramura a Eticii, este stiinta care studiaza obligatiile si comportamentul celor care practica o anumita profesie.

Deontologia are la baza datoria morala, fara a se suprapune însa cu studiul filosofiei sau a teoriei generale a datoriei morale. De asemenea, trebuie precizata o deosebire esentiala între etica si deontologie. Astfel, în timp ce etica cuprinde studiul filosofic al datoriilor, deontologia este o stiinta aplicata sau aplicabila.

În cazul functiei publice, scopul Deontologiei este reprezentat de realizarea eficientei serviciului public si satisfacerea nevoilor cetateanului.

Eficienta nu reprezinta numai rezultatul unei bune organizari si conduceri a unei activitati. Obtinerea unei eficiente maxime depinde si de gradul de constinciozitate de atitudinea constiincioasa fata de îndatoririle de serviciu a functionarului public.

 

În cazul în care functionarul public are o situatie juridica bine stabilita si îi sunt asigurate unele drepturi care sa-i permita desfasurarea activitatii în bune conditii si asigurarea unui trai decent, el se va putea dedica întru totul activitatii autoritatii sau institutiei publice din care face parte. În aceste conditii, el îsj va îndeplini cu constiinciozitate sarcinile de serviciu si va pune în exercitiul functiei toate cunostintele si calitatile sale.

Persoana care ocupa o functie publica are pe langa obligatiile de consilier juridic o serie de obligatii cu caracter moral, fie scrise, fie nescrise, si care circumscriu etica profesiei de functionar public. Toate aceste datorii morale pe care un functionar le respecta pe durata exercitarii unei functii publice poarta generic denumirea de ,,deontologie". Sintagma ,,deotologie" provine din cuvintele grecesti ,,deon", ,,deontos" care înseamna ,,ceea ce se cuvine", ,,ceea ce trebuiefacut" si ,,logos" care înseamna ,,studiu, stiinta".

Dimensiunea morala a normelor pe care trebuie sa le respecte oamenii a fost subliniata si de Immanuel Kant care a aratat ca: "Legea însasi trebuie sa fie scopul unei vointe morale bune, pentru ca interesul moral este un interespur, care nu depinde de simturi".

 

Datoria primordiala a functionarului public este servirea interesului général asa cum reiese din însasj etimologia cuvantului administratie din latinescul "administer" care înseamna ,,slujbas, senvitor"

Prin urmare, obligatiile de ordin moral ce trebuie respectate deriva din scopul exercitarii functiei publice, anume slujirea societatii si a cetatenilor. În masura în care actele normative stipuleaza expres aceste obligatii morale, ele dobandesc dimensiune profesionala.

În dictionarul "Le Petit Larousse"(1955) este definita deontologia ca "ansamblul de reguli care reglementeaza o profesiune, conduita celor care o exercita, raporturile dintre acestia, raporturile dintre acestia si clientii lor, dintre ei si public".

Deontologia, prin specificul obiectului sau de cercetare se afla la la granita dintre drept si morala. Ea reprezinta ansamblul normelor care contureaza un anumit tip de comportament profesional sau privat. Unele din aceste norme sunt consacrate juridiceste, putand fi deci impuse prin interventia fortei de coercitie a statului, altele sunt sactionate doar de opinla publica, înscriindu-se în categoria normelor etice.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net