logare  |  registrare

In cautarea fericirii

In cautarea fericiriizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 05 decembrie 2012
In cautarea fericirii
34 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 56
Descriere

In cautarea fericirii

 

«  “Eu sunt minunea lumii”, spunea ieri trandafirul.

“Cine-ar avea curajul să-mi facă vreo durere?”

Cânta privighetoarea şi repeta zefirul:

“O zi de fericire un an de lacrimi cere.” »

(Omar Khayyãm)

 

… Astfel de cuvinte rostea acum mai bine de 1000 de ani, filosoful, matematicianul şi poetul Omar Khayyãm. Şi avea dreptate… Sau poate nu… Cine poate şti? Ani de-a rândul, fericirea a reprezentat o problemă de studiu a filozofiei. Şi la ce concluzie s-a ajuns după atâta amar de timp? Ce este fericirea?

            Există mai multe crezuri despre fericire. Uneori ea este concepută ca o idee foarte înaltă, un ideal îndepărtat, deasupra puterilor noastre de a o dobândi; adevărata fericire nu ar fi posibilă în timpul acestei vieţi. Unul din marii înţelepţi ai Antichităţii, Solon, considera că nimeni nu este fericit cât timp trăieşte, căci oricând se pot abate asupra lui nenorocirile. Şi este adevărat că fericirile sunt atât de aproape de nenorociri şi tot atât de adevărat este şi faptul că pentru a-şi pleda cauza, fericirea trebuie să închidă în spatele unei cortine întunecate suferinţele care ne fac viaţa grea; dar dacă nu am suferi, nu am putea fi fericiţi, pentru că necunoscând durerea, cum am putea afirma că ştim ce este bucuria?… Dacă ne “eliberăm” de toate condiţiile durerii sufleteşti, pentru a nu mai suferi, ce bine ne-am făcut? Un deşert fără fântâni este mai blând pentru cei ce s-au rătăcit şi mor de sete? Nu. Iluzia Fetei Morgana îi arde şi pe ei la fel ca pe orice alt călător ce pribegeşte prin acele locuri atât de neprimitoare.

            Kant considera fericirea ca fiind un ideal. Dar prin aceasta nu înţelegea că era de neatins, ci, mai degrabă că noi nu suntem în măsură să judecăm ce ar trebui să facă oricare om ca să fie fericit. Reţeta fericirii este alta la fiecare. Sunt persoane fericite de averea pe care au acumulat-o în timp; altele consideră că a fi fericit înseamnă a avea prieteni, a fi sănătos, a fi apreciat şi stimat; altele sunt fericite ştiindu-se iubite de cineva sau numai ştiind că persoana iubită există acolo undeva şi respiră acelaşi aer. Există oameni care îşi “fabrică” un paradis numai al lor în care să se simtă fericiţi. Dar ce s-ar întâmpla dacă acest paradis ar exista undeva pe Pământ?

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com