logare  |  registrare

Bernardino Ramazzini

Bernardino Ramazzinizoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 13 martie 2011
Bernardino Ramazzini
69.42 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

Bernardino Ramazzini considerat fondatorul medicinei industriale/profesionale. Studiile sale a bolilor profesionale şi a măsurilor de protecţie a lucrătorilor au incurajat asigurarea lucrătorilor cu protecţie şi legi de compensatie. In 1700 el a scris prima sa carte importantă a bolilor profesionale şi a industriei igiene. A introdus noţiunea de patologie profesionala, incercînd să  amelioreze condiţiile de munca.

Bernardino Ramazzini  s-a născut intr-o perioada  de tulburări in Europa, la 3 noiembrie 1633. In Italia tribunalul de inchiziţii au interzis invaţăturile lui Galileo Galilei. Nordul Europei alpine era distrus de Razboiul de 30 de ani.


Fiu de burghezi

Ramazzini era fiul lui Bartolomeo si al Catarina Ramazzini, un cuplu respectat de burgezi. După ce şi-a primit prima sa educaţie in Jesuits, in 1652 el a intrat in Universitatea din Parma, care a fost fondata Duke Rainutio I  in 1599. După studierea filosofiei timp de trei ani, el si-a inceput studiile medicale in 1655. In 1659 el devine doctor in filosofie si medicina din Parma. Apoi el s-a dus in Rome pentru a continua studiila sale la Antonio Maria Rossi (1588-1671), fiul lui Gerolamo Rossi, medicul lui Papa Clemens VIII. Putin e cunoscut despre viata lui Ramazzini in Rome, dar se stie cu siguranta ca cunostintele care le-a acumulat in acest oras au fost foarte importante la viitoarele sale lucrari in medicina profesionala, “De morbis artificum diatriba”  .
Pe linga experimentele lui Ramazzini, Antonio Maria Rossi i-a obtinut de asemenea  un loc de medic in Canino, o provincie saraca la nord de Statul Papal cam la o zi de mers pe jos. Aceasta zona era imbibata de malarie, si Ramzzini s-a imbolnavit. Mutindu-se in Marta, un alt orasel din aceeasi provincie, conditiile sale s-au imbunatatit, dar curind el s-a mutat in orasul sau natal din Carpi. Aici el a gasit timp de ocupatie intelectuala, ca lectura literaturii antice.

Profesor la Modena

Lucrările sale

Bolile profesionale

De la Modena la Padova

Collegium Ramazzini

Sindromul Ramazzini

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net