logare  |  registrare

Fenomene Mecanice

Fenomene Mecanicezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 18 noiembrie 2012
Fenomene Mecanice
27.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

Fenomene Mecanice

 

Pentru a intelege starile de miscare si repaus, va trebui sa definim mai detaliat cateva elemente ca: ce este substanta, ce este corpul, ce este un sistem de referinta, ce este mobilul, traiectoria, precum si multe altele impreuna cu exemple edificatoare.

 -Substanta sau materia este tot ceea ce ne inconjoara ca o realitate obiectiva, independenta de constiinta noastra dar reflectata de aceasta. Substanta este deci partea fundamentala a oricarui lucru (obiect) din realitatea inconjuratoare, chiar si corpul omenesc fiind un cumul desubstante. Aici se cuvin citeva exemple de substante si anume:

lemnul, fierul, cauciucul, sticla, etc.

 -Corpul (in fizica) este o portiune delimitata a materiei (substantei) si poate fi alcatuit din una sau mai multe substante. Ca exemple edificatoare avem:

a)Masa (pe care mancam) este un corp alcatuit din substanta numita lemn.

b)Lama de ras este un corp alcatuit din substanta numita fier.

c)Guma de sters este un corp alcatuit din substanta numita cauciuc.

d)Paharul este un corp alcatuit din substanta numita sticla.

  La rindul lor substantele descrise anterior (lemnul, fierul, cauciucul, sticla) sunt corpuri deoarece si ele sunt alcatuite din substante chimice.

 

In fizica adesea trebuie sa analizam daca un corp se misca sau sta. De aceea vom defini mai intai cateva elemente ajutatoare.

-Corpul de referinta reprezinta acel corp, fata de care se determina pozitia altui corp.

 Orice corp nedeformabil poate fi ales drept corp de referinta. Ca exemple putem da:

a)Gara este corp de referinta pentru tren.

b)Pamantul este corp de referinta pentru avionul aflat in zbor.

c)Soarele este corp de referinta pentru Pamant etc.

 

  Aici putem preciza si faptul ca orice corp se afla in repaus fata de el insusi.

 -Un corp se afla in repus intr-un interval de timp oarecare daca, in orice moment din acel interval de timp, corpul ocupa aceiasi pozitie fata de corpul de referinta.

 -Un corp se afla in miscare intr-un interval de timp oarecare, daca exista momente diferite in acel interval de timp, in care corpul ocupa pozitii diferite fata de corpul de referinta.

  Pentru a stabili starea de miscare sau de repaus in care se afla un corp, este necesara determinarea pozitiei in spatiu precum si determinarea momentului in care el ocupa pozitia respectiva.

  Pentru exprimarea momentelor (duratelor) trebuie ales momentul de referinta, adica momentul fata de care se masoara durata. De exemplu daca afirmam ca programul de lucru la întreprinderi se termina la ora 15, momentul de referinta este miezul noptii anterioare, iar daca spunem ca programul de lucru al intreprinderii se termina la ora 3 p.m., avem aceiasi ora de incheiere a programului dar momentul de referinta in acest caz este miezul zilei.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net