logare  |  registrare

Autonomia locala si subsidiaritatea

Autonomia locala si subsidiaritateazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 18 octombrie 2012
Autonomia locala si subsidiaritatea

Autor: OLya

142.15 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Autonomia locala si subsidiaritatea

 

      În epoca contemporană statul de drept a devenit sub imperiul democraţiilor liberale, fundamentul societăţilor politice şi civile. Orice măsură, acţiune sau dispoziţie a puterilor în stat, de la Preşedinte şi Parlament, Guvern, autorităţi judecătoreşti pînă la organele locale, trebuie să se bazeze pe lege. Măsurile luate în afara unui astfel de cadru legislativ constituie o încălcare a principiilor ce definesc statul de drept şi duc la instaurarea abuzului şi a arbitrariului.

        Indiferent de structura sa, de forma de guvernămînt şi regimul politic, în organizarea fiecărui stat se pune problema centralizării şi descentralizării, a cărei chintesenţă se exprimă, în cele din urmă, în gradul de autonomie acordat autorităţilor administrativ-teritoriale, în eficientizarea acţiunii publice şi în apropierea administraţiei de administraţi.

       Colectivităţile sociale constituite în unităţile administrativ teritoriale au nevoi specifice care îi solidarizează pe membrii lor, iar interesele locale sunt mai bine cunoscute şi satisfăcute de către autorităţile locale, fapt ce duce la creşterea spiritului de initiativă individuală şi la accentuarea spiritului de libertate.

 

      În scopul soluţionării repartiţiei de competenţe între autorităţile centrale şi cele ale administraţiei publice locale tot mai frecvent se invocă principiul subsidiarităţii ca deziderat al unei acţiuni politice eficiente în realizarea acestei opţiuni, subsidiaritatea avînd dublă natură, politică şi juridică.


          Principiul subsidiarităţii fiind un principiu de natură politică, vizează apropierea cît mai mult posibil de cetăţean, prezumîndu-se că cea mai eficientă soluţionare sau realizare a intereselor proprii se asigură de cei puşi în situaţia de a şi le gestiona singuri, prin mijloacele de care dispun. Totodată, potrivit acestui principiu, lipsa de eficienţă a acţiunii locale, în realizarea nevoilor proprii, justifică intervenţia statului în problematica locală.

          Aducerea principiului subsidiarităţii în cercul discuţiilor europene este legată de prima încercare de modificare a Tratatului de la Roma, propusă prin Proiectul lui Altiero Spinelli care conţinea în esenţă motivaţia extinderii competenţelor Comunităţii Europene, în domenii ce vizează suveranitatea internă şi externă a statelor membre.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net