logare  |  registrare

Autonomia financiara a colectivitatilor locale din Romania

Autonomia financiara a colectivitatilor locale din Romaniazoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 30 septembrie 2012
Autonomia financiara a colectivitatilor locale din Romania
385.77 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Autonomia financiara a colectivitatilor locale din Romania


            Cresterea cheltuielilor colectivitatilor locale si problematica determinarii resurselor lor reprezinta la ora actuala o preocupare majora a tuturor tarilor. Oricare ar fi gradul de descentralizare al unei tari, relatiile financiare dintre stat si colectivitatile locale sunt multiple si complexe. Ele reflecta caracterul conflictual al aspectelor financiare ale descentralizarii (sau ale regionalizarii). Chiar daca, la prima vedere, descentralizarea este insotita de numeroase avantaje (ea ia mai bine in considerare nevoile cetatenilor, satisface mai bine exigentele democratiei locale, permite respectarea identitatilor locale, contribuie la imbunatatirea eficacitatii actiunii publice), trebuie sa recunoastem ca dimensiunea sa financiara impune numeroase nuantari, in sensul ca aceste transferuri de competente pot sa nu fie insotite de transferul concomitent si echivalent de resurse financiare, si in plus ar putea exista pericolul ca anumite colectivitati mai sarace din punct de vedere financiar sa nu fie capabile sa furnizeze un minim de servicii descentralizate.

 

       Problematica referitoare la finantele publice locale se afla in centrul dezbaterilor politice actuale, deoarece toate statele membre ale Consiliului Europei se confrunta cu problema armonizarii a doua tendinte divergente: pe de o parte controlul si reducerea cheltuielilor publice si, pe de alta parte, necesitatea de a acorda o cat mai mare autonomie financiara a colectivitatilor locale.

         In toate aceste state se cauta solutii de asigurare a unei repartizari cat mai echilibrate a resurselor financiare intre diferitele niveluri de organizare administrativa, tinand cont de rigoarea bugetara care se impune la toate nivelurile administratiei publice.

Asa cum afirma un autor francez "Autonomia financiara reprezinta conditia sine qua non a descentralizarii administrative. Pentru a se realiza autonomia financiara, colectivitatile locale trebuie:

-       sa dispuna de resurse proprii suficiente pentru a face fata responsabilitatilor ce le revin;

-       sa-si poata determina in mod liber veniturile si cheltuielile;

-       sa nu fie supuse decat unui control a posteriori privind deciziile lor financiare.

 

       Ca urmare, autonomia financiara a colectivitatii locale implica crearea unor sisteme ale finantelor publice locale eficace, echitabile si corelate cu necesitatile si politicile statelor nationale. Obiectivul oricarui sistem de finantare a colectivitatilor locale este de a le ajuta sa se achite de obligatiile ce le revin ca puteri publice. Nici un sistem al finantelor publice locale nu este perfect. De altfel, la nivel local, nici un impozit, nici un sistem de tarifare sau de transferuri financiare nu este perfect. Mai mult decat atat, un sistem care este eficace intr-o tara nu este in mod necesar adaptabil si in alta tara.

     Totusi, desi nu exista un sistem universal sau ideal de finantare a colectivitatilor locale, exista, cu siguranta, anumite principii de care responsabilii politici trebuie sa tina cont in deciziile pe care le iau. Aceste principii sunt enuntate in articolul 9 al Cartei Europene a Autonomiei Locale.

     O autonomie financiara eficace implica un anumit grad de control al fluxurilor financiare de catre colectivitatile locale. Ea se refera la marirea controlului autoritatilor locale asupra resurselor financiare, fie in termeni de repartizare a cheltuielilor, fie de generare a veniturilor.

      Inzestrate cu competente descentralizate, colectivitatile locale trebuie sa fie in masura sa arbitreze optiunile lor financiare, fara s a fie insa supuse unui control a priori de stat sau tehnic din partea altei autoritati, ci doar unui control a posteriori in ceea ce priveste legalitatea. Colectivitatile descentralizate trebuie sa fie capabile sa decida, in mod liber, nivelul cheltuielilor lor fara a fi constranse in mod exagerat in ceea ce priveste nivelul resurselor. Pentru aceasta, veniturile si cheltuielile trebuie sa fie adaptate unor exigente proprii care sa nu duca la incalcarea libertatii de administrare.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net