logare  |  registrare

Administratia publica si partenerii sociali

Administratia publica si partenerii socializoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 29 septembrie 2012
Administratia publica si partenerii sociali
Autor: Olya
134 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Administratia publica si partenerii sociali

 

Definirea principalelor concepte

Administraţia publică: este organizaţia sau activitatea prin care sunt prestate servicii publice direct sau indirect.

         Partenerii sociali:  sunt reprezentaţi printr-o formă managerială în care se urmăreşte obţinerea unei eficienţe sporite a administratiei publice şi care ajută indirect la rezolvarea sarcinilor administrative.

         Politizarea: reprezintă substituirea criteriilor bazate pe merit cu cele întemeiate pe considerente politice în procesul de selecţie, retenţie, promovare recompensare şi penalizare a funcţionarilor publici.

Legitimarea: este un element central în existenţa unui stat politic, ce se implică în autoritate, aprobare, obligaţie si sprijin, este finalul spre care este îndreptat procesul de formulare a politicii publice.

         Decizia Publică: este rezultatul procesului prin care se realizează o alegere între două sau mai multe posibilităţi de acţiune disponibile în vederea îndeplinirii unui obiectiv. Întregul proces prin care se ajunge la această concluzie este cunoscut sub numele de ‘’Proces de luare a deciziei’’.

 

Noţiuni introductive

        Secolul al XIX-lea a constituit pentru români un moment de cotitură, nu numai sub aspect juridic, dar si sub toate aspectele vieţii sociale, politice şi economice. Desprinderea  treptată, mai întâi cea economică, apoi politica de Poartă, jalonată de evenimente importante ale istoriei politico-militare a Europei- Tratatele de la Adrianopol(1829) şi Berlin(1878)- a deschis calea descoperirii unei identităţi proprii, româneşti. În ciuda acestor  schimbări şi a aparenţelor, modernizarea administraţiei publice nu s-a facut uşor, fără a se întampina şi anumite piedici normale ridicate de elementele conservatoare ale vremii. Ştiinţa administraţiei îşi începe procesul identitar în a doua jumătate a secolului XX-lea când  în viaţa  ştiinţifică europeană s-a conturat  o părere distinctă, referitoare la problemele administrative, punându-se astfel baza unei noi ramuri a ştiinţelor sociale- ştiinţa administraţiei de stat sau ştiinţa administraţiei.

      Este necesară menţionarea faptului că apariţia ştiinţei administraţiei este semnalată încă din secolul XIX- lea, odata cu cea a dreptului administrativ, ‘’deşi construcţii teoretice pasagere există din antichitate’’.

     Administraţia , şi aici, avem în vedere administraţia publică, este prezentată ca fiind o organizare distinctă în cadrul  acestei organizări speciale şi ea reprezintă studiul acestei organizări specifice şi unice într-un stat dat; cu alte cuvinte administraţia este un fenomen organizaţional,un ansamblu de structuri sociale.

...

II. Partenerii sociali

         Într-o instituţie şi nu numai, partenerii au un rol foarte important şi aceştia sunt de dorit pentru că ajută la perfecţionarea profesională,la respectul faţă de alte culturi şi faţă de alte tradiţii,  contribuie la folosirea corectă  şi eficientă a resurselor disponibile precum şi la cresterea competitivităţii.

         Partenerii sociali ai unei instituţii, dacă ar fi să luăm în considerare doar acele grupuri la care organizaţia se raportează în mod direct, într-o companie distingem urmatoarele categorii cointeresate:  

  • *Acţionarii
  • *Clienţii
  • *Furnizorii
  • *Distribuitorii
  • *Angajaţii
  • *Comunităţile locale
Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net