logare  |  registrare

Operaţiuni ale pieţei monetare

Operaţiuni ale pieţei monetarezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 06 mai 2012
Operaţiuni ale pieţei monetare
163.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 131
Descriere

Operaţiuni ale pieţei monetare1. CONCEPTUL DE COMPENSAŢIE

 

        Piaţa monetară reprezintă cadrul necesar în care se desfăşoară zilnic raporturile dintre bănci în legătură cu lichidarea soldurilor provenite din operaţiuni reciproce .

      Pe de o parte băncile îşi acordă împrumuturi sau îşi rambursează credite acordate anterior . Pe de altă parte , din ordinul clienţilor lor , titularii de depozite , băncile , efectuează plăţi prin unele bănci şi sunt beneficiare de încasări de la aceleaşi sau de la alte bănci . Astfel , din fiecare operaţiune efectuată , o bancă devine creditoare sau debitoare faţă de altă bancă .

       La finele unei zile , fiecare bancă în parte are în raport cu celelalte bănci o serie de poziţii şi sume debitoare şi o serie de poziţii şi sume creditoare şi în consecinţă este beneficiara a unui sold creditor , fie titulara unui sold debitor .

        Evoluţia practicii bancare a determinat cu necesitate stingerea comună a plăţilor reciproce într-un cadru organizat , de regulă sub egida băncii de emisiune .

         Procesul de stingere a soldurilor reciproce prin efectuarea de plăţi de către titularii soldurilor debitoare către beneficiarii soldurilor creditoare , poartă numele de compensare interbancară .

Plecând de la conceptul general , compensaţia angajează două caracteristici ale unui fenomen , de regulă diametral opuse şi notate pozitiv şi negativ (în cazul nostru debit şi credit) .

        Primordial , compensaţia înseamnă compararea celor două caracteristici pentru a le stabili dimensiunile respective , caracteristica cae mai mică dă de fapt dimensiunile compensării în sensul că dă măsura în care cele două caracteristici se completează reciproc .

          În continuare , pentru fenomenul respectiv , rămâna valabilă acea caracteristică care dimensional este mai mare , în care , după diminuarea echivalentă cu parte ce se compensează (aferentă părţii contrare anihilate) rămâne valabilă .

         Compensarea în sistemul de plăţi înseamnă , pentru fiecare bancă , compararea în cadrul unei perioade date , a drepturilor de încasări (sume creditoare) cu obligaţiile de plată (sume debitoare) faţă de altă bancă sau faţă de toate celelalte bănci cuprinse într-un sistem dat , în scopul de a stabili măsura în care acestea se amihilează reciproc (se compensează) şi suma rămasă de încasat sau de plătit .

      Această sumă de înacast sau de plătit reprezintă valoarea sedimentară ca efect al stingerii definitive a tuturor plăţilor cuprinse în compensare pentru banca respectivă .

...

 

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net