logare  |  registrare

Management şi marketing

Management şi marketingzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 03 mai 2012
Management şi marketing
159.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 184
Descriere

Management şi marketingObiective

 

*      Înţelegerea importanţei marketingului în lumea actuală a afacerilor şi legătura sa intrinsecă cu managementul

*      Cunoaşterea semnificaţiei conceptului şi procesului de marketing

*      Identificarea contribuţiei marketingului la crearea utilităţii

*      Cunoaşterea funcţiilor marketingului

*      Descrierea funcţiunii de marketing a firmei

*      Înţelegerea importanţei segmentării pieţei şi poziţionării firmei pe piaţă

*      Cunoaşterea semnificaţiei conceptului de management al marketingului

*      Identificarea politicilor şi strategiilor de marketing                                         

 

 

        Considerat de mulţi specialişti drept o funcţie a managementului, marketingul a devenit o disciplină de sine stătătoare, dar se află într-o strânsă relaţie cu managementul. Marketingul reprezintă atât un concept, cât şi un proces.   Mediul actual de afaceri impune conducerii oricărei firme desfăşurarea în condiţii cât mai bune a activităţii de marketing. De aceea, managementul marketingului joacă un rol esenţial în obţinerea avantajului competitiv de către orice întreprindere.

 

        Succesul în afaceri al oricărei întreprinderi este determinat de capacitatea sa de a identifica nevoile consumatorilor şi de a oferi produse şi/sau servicii care să le satisfacă. Pentru întreprindere, rezultatele există numai în exterior, în timp ce în interiorul său nu există decât costuri. În opinia lui P. Drucker, “rezultatul unei întreprinderi este un client satisfăcut”[1]. De exemplu, în declaraţia de intenţie oficială a companiei Procter & Gamble se precizează următoarele: “Vom oferi produse de o calitate şi valoare superioară, ce vor îmbunătăţi viaţa consumatorilor din toată lumea. Ca rezultat, consumatorii ne vor răsplăti cu vânzări sporite şi creşteri ale profitului...”. O dată cu apariţia unei noi generaţii, nevoile consumatorilor se schimbă. Astfel, un produs des întâlnit astăzi precum telefonul celular era necunoscut generaţiei anilor 1960.

 

        Pe măsură ce lumea a evoluat, la sfârşitul anilor 1970, piaţa vânzătorului a devenit o piaţă a cumpărătorului, ceea ce a determinat o creştere semnificativă a importanţei clientului. Clientul-rege a devenit realitate, iar concurenţa dintre întreprinderi pentru servirea sa la standarde cât mai înalte de performanţă a început să fie din ce în ce mai dură. Într-adevăr, clientul este cel care alege, cel care dă verdictul în confruntarea acerbă dintre firme, cel care stabileşte învingătorii şi învinşii. De mai multe decenii, satisfacţia clientului nu mai reprezintă un aspect ce ţine doar de activităţile de vânzări şi de marketing ale întreprinderii, ci influenţează toate activităţile acesteia. De aceea, numeroase întreprinderi şi organizaţii au adoptat o politică care “se conduce după client”. În acest sens, un fost preşedinte al companiei Ford Motors, D. L. Petersen, afirma: “Dacă noi nu suntem conduşi de clienţi, nici maşinile noastre nu vor fi”, iar conducerea corporaţiei Pepsi Cola considera că “...dacă sunteţi total orientaţi spre client şi oferiţi serviciile dorite de clienţii dumneavoastră, restul vine de la sine.”[2]

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com