logare  |  registrare

ALEXANDRU LĂPUŞNEANU

ALEXANDRU LĂPUŞNEANUzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 15 aprilie 2011
Alexandru Lapusneanu
72.43 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere
ALEXANDRU LĂPUŞNEANU

1564 – 1569

 

Nuvela apare in primul numar al revistei iesene “Dacia Literara” din 1840 sub titlul de “Scene istorice din cronicele Moldaviei. Alexandru Lapusneanul”.In aceasta nuvela avem prima proză istorică într-adevăr reuşită din literatura noastră, şi anume una care a stabilit pentru multă vreme standardele genului, o culme neîntrecută până în prezent. Punctul de plecare al nuvelei se afla in "Letopisetul Moldovei" lui Grigore Ureche, ,fara nici o intentie insa de "reconstituire" istorica. Limitele acesteia sunt ale verosimilului artistic si mai putin ale adevarului istoric.

Nuvela nu a fost bine primita,pt ca submina autoritatea boierilor;dintr-o data puterea ii revine domnitorului care incearca sa se sprijine pe popor.

Tema este istorică – perioada medievală moldoveană si ilustrează evocarea unui moment zbuciumat din istoria Moldovei în timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lăpuşneanu.

Subiectul urmează o desfăşurare ascendentă şi o clasică evoluţie a momentelor.

Culoarea de epoca e data insa nu atat prin descrieri, cat mai ales prin limbaj(utilizarea arhaismelor,vestimentatia,folosirea vb la imperfect si gerunziu), inspirat cu multa grija din cronica si adus in contexte perfect inteligibile contemporanilor. Nu atat vocabularul, care prin forta lucrurilor nu se mai foloseste azi (zobron, benisel, felendares, samuri, surguci, filaliu, junghiu etc., fiind vorba de costumatie sau de arme), dar mai ales cuvintele al caror continut semantic s-a schimbat, cat si fonetismele si constructiile sintactice arhaice, au o functie stilistica superioara, urmata si aplicata consecvent de Mihail Sadoveanu in romanele sale istorice de mai tarziu. 

Alexandru Lăpuşneanu – caracterizare

 

Alexandru Lăpuşneanu este personajul principal al nuvelei cu acelaşi titlu prin calităţi de excepţie şi efecte extreme,

Chiar de la început domnitorul dovedeşte vederi progresiste, înaintate, răspunzând boierilor: Voi mulgeţi laptele ţării, dar a venit vremea să mulg şi eu pre voi!si de aseamenea este ambitios cand boierii ii cer sa se plece pt k poporului ii este bine fara el”Cu voia si fara voia voastra,am sa ma ridic pe tron,decat sa ma-ntorcmai degraba-si va intoarce Dunarea cursului”.

Apreciat constant drept un erou romantic din puctul de vedere al curentului literer, prin calitati de exceptie si defecte extreme, construit pe baza antitezei romantice, Alexandru Lapusneanul este un personaj complex, bine individualizat. Individualizarea si definirea caracterologica a lui Lapusneanu atinge o expresivitate nemaiintalnita pana la 1840 si inca neegalata in nuvela istorica romaneasca ulterioara.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net