logare  |  registrare

Declinul lumii antice

Declinul lumii anticezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 22 februarie 2012
Declinul lumii antice
75 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

Declinul lumii antice     Secolele III-V marchează într-o mare parte a lumii declinul societăţii antice, trecerea la o nouă formă de societate. Această trecere s-a făcut în zone geografice, politice, mai mari sau mai mici, în condiţiile unei crize generale care se manifestă în viaţa politică, economică şi socială la care s-au adăugat şi atacurile populaţiilor migratoare.

    Criza sistemului roman si formele ei de manifestare. în secolele III-V, în Imperiul Roman se manifesta criza politică prin decăderea autorităţii imperiale, a apa­ratului administrativ şi a potenţialului militar. încercările unor împăraţi de a redresa situaţia nu au dat rezultate.

      Împăratul Diocletian (284-305) a introdus o nouă formă de guvernământ - domi­natul - prin care se întăreau atributele puterii centrale, se introducea ceremonialul despoţilor orientali, împăratul se intitula dominus et deus (domn, monarh absolut şi zeu); rolul politic al senatului scade, iar magistraturile rămân titluri onorifice.

    Pentru a asigura conducerea imperiului şi succesiunea la tron, Diocletian a creat tetrarhia (guver­narea în patru). Cu toate acestea luptele pentru putere au continuat şi după moartea sa. Pentru apărarea graniţelor şi menţinerea ordinii interne s-a făcut o nouă împărţire administrativă şi o reformă militară. Se introduce o fiscalitate excesivă, fiecare persoană majoră fiind obligată să plătească o dare şi fiecare proprietar un impozit raportat la calitatea şi cantitatea pământului. Pentru combaterea speculei s-au introdus preţuri maximale.

    Reformele lui Diocletian au fost continuate de Constantin cel Mare (306-337). Acesta a despărţit puterea civilă de cea militară, a înfiinţat noi funcţii înalte ocupate de comites (însoţitori). Senatul, ca organ politic, a fost desfiinţat. Sub raport social Constantin i-a legat pe coloni de glie, pe meşteşugari de meserie, iar pe orăşeni de oraşul lor natal, măsuri care de fapt au grăbit procesul de trecere la societatea medievală. Pe plan religios, prin edictul de toleranţă de la Milano (313), a consolidat creştinismul ca religie de stat. Constantin a construit o nouă capitală pe locul coloniei greceşti Bizantion (330), denumită apoi Constantinopol (oraşul lui Constantin).

    După moartea lui Constantin, atacurile şi invaziile populaţiilor migratoare s-au intensificat şi o mare parte a teritoriilor romane a fost ocupată de migratori. Se căuta din nou salvarea imperiului prin măsuri politice. în anul 395, împăratul Teodosius I împarte imperiul între fiii săi. Orientul, cu capitala la Constantinopol, îi revine lui Arcadius, iar Apusul, cu capitala la Roma, lui Honorius.

...

Păreri:
  • 5 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 03.12.2015
    Este un referat bun
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net