logare  |  registrare

Crearea Comunităţilor Europene

Crearea Comunităţilor Europenezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 09 februarie 2012
Crearea Comunităţilor Europene
181.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere
  1. Crearea Comunităţilor Europene
  2. 1.        Premisele construcţiei europene
  3. 2.        Crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECA)
  4. 3.        Crearea Comunităţii Economice Europene (CEE) şi a Comunităţii Europene a Energiei Atomice (CEEA)
  5. 4.        Campul de aplicare al celor trei tratate
  6. 5.        Apartenenţa la Comunităţi.
  7. 6.        Obiectivele Comunităţii Europene.
  8. 7.         Personalitatea juridică a ComunitaţilorEuropene.
  9. Caracterele generale ale Comunitaţii.

 

Întroducere

După terminarea celui de-al II-lea râzboi mondial ideea unificării europene capătă o mai mare amploare şi o formă concretă.Elitele politice europene şi-au dat repede seama că bătrâna Europă şi-a pierdut poziţia sa seculară de centru mondial, datorită slăbiciunii cauzate de război. Ea era condamnată să depindă de confruntarea dintre cele două superputeri SUA şi URSS, ambele dispunând de putere militară, politică şi economică superioare celei a unei Europe diviyată în numeroase state. In al doilea rând, datorită experienţelor dureroase ale celor două râzboaie, cu consecinţe catostofale pentru aceste state europene şi făcea ca ideea unui alt râzboi insuportabil să fie exclusă pe viitor. în al treilea rând, trebuie adăugat şi faptul că europemi aspirau spre o lume mai bună, mai liberă şi echitabilă, spre o organizare mai corectă a popoarelor şi statelor.

 

1. Premisele construcţiei europene

Conştiinţa unui declin economic, politic chiar cultural al Europei a dat imediat naştere, în statele din europa occidentală, la un important curent de opinie în favoarea unei Uniuni Europene.

Primul care s-a manifestat în acest sens a fost Winston Churchill care a adresat la 19 decembrie 1946 un apel la unitate într-un discurs celebru pronunţat la Universitatea din Zurich şi în care propunea crearea unor State unite ale Europei. In concepţia sa, primul pas spre reconstituirea familie europene trebuia să fie o asociere între Franţa şi Germania. Ideea a stârnit în europa occidentală un ecou care a determinat constituirea în numeroase ţări a mişcârilor europene: Uniunea Europeană a federaliştilor, Mişcarea socialistă pentru Statele Unite ale Europei, Uniunea Parlamentară Europeanâ (a lui Coudenhove-Kalegi), Noile Echipe Internaţionale etc..

In decembrie 1947 a fost instituit astfel un Comitet Internaţional de Coordonare a Mişcărilor pentru Unitatea Europeană, care a organizat mai multe congrese dintre care o influenţă decisivă a avut-o Congresul de la Haga din 7-9 mai 1948, ale cârui iniţiative au condus la crearea Consiliului Europei.

În primii ani după cel de al doilea război mondial, alte două serii de factori vor influenţa în mod determinant construcţia europeană.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com