logare  |  registrare

Consolidarea societatii democratice

Consolidarea societatii democraticezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 07 februarie 2012
Consolidarea societatii democratice
117 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 112
Descriere

Consolidarea societatii democratice


 

 

I Prevederile din Planul de Actiuni Uniunea Europeana-Moldova (PAUEM: p. 1)

II Prevederile din Strategia Europeana a Republicii Moldova

 

I Prevederile din Planul de Actiuni Uniunea Europeana-Moldova (PAUEM: p. 1)


Democratia si suprematia legii


    (1) Consolidarea stabilitatii si eficacitatii institutiilor care garanteaza democratia si suprematia legii.
- In contextul eforturilor de solutionare a problemei transnistrene, asigurarea reformei legislative si constitutionale in conformitate cu standardele europene, continuarea cooperarii la nivel de experti si consultanta cu Comisia de la Venetia si UE, precum si asigurarea unui cadru constitutional democratic si stabil atit pentru cetateni, cit si pentru institutiile de stat din Moldova (reintregita).
- Asigurarea functionarii corecte a Parlamentului, inclusiv reforma imunitatii parlamentare in corespundere cu propunerile facute de Consiliul Europei. Asigurarea desfasurarii democratice a alegerilor parlamentare în 2005 in conformitate cu standardele europene si eliminarea deficientelor ramase, identificate in cadrul recomandarilor OSCE / ODIHR.

 

II Prevederile din Strategia Europeana a Republicii Moldova

1. Stabilitatea institutiilor democratice

    In urma proclamarii independentei de stat a Republicii Moldova, in vederea garantarii stabilitatii institutiilor si valorilor democratice, au fost adoptate si transpuse in viata prevederile unui sir important de acte legislative cu privire la multiple domenii ale vietii publice. Constitutia Republicii Moldova, adoptata la 29.07.1994, a stabilit principiile si valorile democratice de guvernare, a instituit principiul separatiei puterii in stat, creind astfel premisele unei dezvoltari democratice durabile.
Pe fundalul unui proces complex si dificil de reforma, o data cu transpunerea standardelor democratice si rigorilor economiei de piata in realitatea social-economica si politica din Republica Moldova, s-a produs treptat o accentuare a instabilitatii politice, determinata de denaturarea perceptiei functionarii puterilor intr-un stat democratic si de erodarea, in consecinta, a sistemului arhitecturii puterii. Aceasta tendinta negativa s-a manifestat si prin faptul ca de la proclamarea suveranitatii si pina acum in Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate (1994, 2001) si s-a remarcat o anumita instabilitate guvernamentala. Perindarea guvernelor a fost determinata de: instabilitatea sistemului partidelor politice; de lipsa dialogului continuu, deschis si eficient dintre putere si opozitie, precum si de lipsa unei viziuni integratoare a elitei politice. 

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com