logare  |  registrare

Socrate - portretul fizic şi moral

Socrate - portretul fizic şi moralzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru mari, 29 martie 2011
Socrate
52.93 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 56
Descriere

      Socrate - portretul fizic şi moral   


     Socrate s-a născut în anul 470 a. Chr. în Atena. Tatăl său era sculptor,mama  sa era moaşă. La început el s-a dedicat sculpturii, dar n-a rămas totuşi credincios pînă la sfîrşitul vieţii acestei arte, ci s-a îndreptat  spre filosofie,unde a jucat un rol considerabil.Urît la înfăţişare, chiar admiratorilor săi apărîndu-le ca un silen,dar bine zidit fizic,robust şi foarte sănătos, el a luat parte la luptele din Potideea,Delion şi Amphipolis,purtîndu-se în adevăr ca un brav. Curajul lui Socrate merge mână în mână cu o răbdare, o simplitate şi o stăpânire de sine capabile să înfrunte orice încercare;la banchete era un conviv vesel şi agreabil,care bea la fel de mult ca tovarăşii săi, dar fără a se cufunda vreodată în beţie,aşa cum li se întâmpla acestora, ispravă ce-l umplea de admiraţie pe Alcibiade. Mânia,ieşirile violente, duşmănia îi sunt necunoscute.Primind de la cineva o lovitură de picior,iar oamenii mirându-se de resemnarea sa, Socrate se justifica:"Dacă un măgar m-ar fi lovit cu copita, l-aş fi dat în judecată?"

     Nu dădea mare atenţie înfăţişării lui exterioare şi nu se interesa de bunurile pămînteşti. Îmbrăcămintea lui Socrate era întotdeauna modestă,atât din cauza sărăciei, cât şi a simplităţii sale; niciodată n-a fost văzut afişînd o neglijenţă vestimentară, cum o vor face cinicii.Unii îşi afectează zdrenţele,de aceea i-a şi spus Socrate filosofului cinic care-şi etala găurile hainei: "Îţi văd deşertăciunea prin mantie". Lui Socrate nimic nu-i este mai străin decât aroganţa, iar atunci când vede în agora Atenei obiectele de tot felul expuse de negustori admiraţiei şi lăcomiei cumpărătorilor, se mulţumeşte să spună:"Câte lucruri de care eu nu am nevoie există!".

     Se spune că Socrate era deosebit de urât; chel,purtînd barbă,cu nasul borcănat. Alcibiade după ce afirmă în "Banchetul" că Socrate seamănă cu satirul Marsyas,el precizează că este asemeni acelor statui de sileni care se deschid şi conţin înăuntru imaginile unor divinităţi,chipul lui Socrate ascuzând cel mai frumos dintre suflete,la fel cum discursurile sale aparent naive şi glumeţe ascund cea mai mare profunzime. Figura lui Socrate nu putea să nu-i scandalizeze pe atenieni, întrucât pentru ei frumuseţea fizică era simbolul frumuseţii lăuntrice şi nimic nu părea a fi mai incompatibil decât urâţenia lui Socrate şi puritatea sa morală.

     K.Vorlander: ” Era loial,sincer şi amabil,stăpînit de puternice sentimente morale şi religioase,plin de spirit şi umor,totdeauna cu răspunsul gata atunci cînd era nevoie. Plin de curaj civic şi gata să înfrunte pentru dreptate furia poporului.Totuşi acest om cu caracter atît de nobil, însufleţit pururea de luminarea tineretului şi de binele poporului, a fost acuzat de trei inşi – Metelos din partea poeţilor, Anytos din partea meseriaşilor şi a oamenilor politici, Lycon din partea oratorilor- că săvîrşeşte nedreptăţi,că strică pe tineri, că nesocoteşte pe zeii în care crede statul şi că se închină la alte zeităţi noi”, şi condamnat să bea otravă, Socrate moare în anul 399 a. Chr.

...

Concepţia filosofică a lui Socrate

Maieutica

Imporanţa filosofiei socratice

Bibliografie

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com