logare  |  registrare

Ce este Filosofia ?

Ce este Filosofia ?zoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 27 martie 2011
Ce este filosofia?
34.43 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 56
Descriere

Ce este Filosofia ?

 

   Imposibilitatea ganditorilor de a defini filosofia printr-o propozitie unica si completa ne conduce la mai multe presupuneri .Mai intai , am putea crede ca nu se stie ce este filosofia , desi o practicam de cel putin doua milenii si jumatate ;sau ca acest concept de filozofie este prea complex pentru a fi cuprins total intr-o simpla definitie .Am putea inclina , desigur , si spre alte ipoteze , cum ar fi aceea ca sunt mai multe „specii” de filosofii si ca fiecare definitie are in vedere una din ele .Dar o concluzie din cele mai rezonabile pare sa fie aceea ca sub acelasi nume au fost grupate o serie de discipline foarte deosebite , o serie de „filosofii”,care nu pot fi unite si exprimate printr-un concept comun .

           In acest sens , insusi Aristotel spune ca exista trei „filosofii teoretice:matematica,fizica si teologia” . Daca am ramane ramane la aceasta conceptie este evident ca ar fi greu sa dam o definitie unica ,care sa cuprinda in enuntul ei ,in acelasi timp ,esenta matematicii, a fizicii si a metafizicii .

              Suntem asadar obligati sa conchidem ca , desi s-a facut filosofie atat de multa vreme si avem la dispozitie opere remarcabile filosofice , nu putem da o definitie clara distincta si generala conceptului de filozofie.

              Exista astazi o multime de definitii variate ale conceptului de filosofie :

        Kant spune ca filosofia este „o cunoastere rationla prin concepte pure , stiinta supozitiilor,a conditiilor cunoasterii si a actiunii si , in acelasi timp , sistemul cunoasterii filosofice” El imparte filosofia in :1 filozofie pura –cunoasterea prin ratiune pura –„Erkenntnis aus reiner Vernunft”2 filosofia empirica –cunoasterea rationala prin principii empirice –„aus empirischen Prinzipien”; 3 Filosofia naturii se ocupa cu tot ceea ce exista –„geht auf alles was da ist „; 4. filosofia moravurilor se ocupa cu tot ceea ce trebuie sa fie –was da sein soll”.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net