logare  |  registrare

Conceptul de control financiar

Conceptul de control financiarzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 22 decembrie 2011
Conceptul de control financiar
625.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 131
Descriere

Conceptul de control financiar


1.1. Contextul general al controlului în economia de piaţă

 

         Societatea românească parcurge o perioadă de profunde prefaceri, generate de trecerea de la un sistem centralizat la un sistem democratic care preocupă, atât economiştii, oamenii de acţiune - guvernanţi şi politicieni - cât şi oamenii de ştiinţă, ceea ce pune în centrul întrebărilor şi implicit al răspunsurilor, problematica economică.

         Trecerea României la o economie de piaţă, al cărui funda­ment îl constituie proprietatea privată şi al cărui mecanism presupune coroborarea şi îmbinarea organică a legilor pieţei cu acţiunea statului, se dovedeşte a fi un proces complex şi cu largi implicaţii, un proces dificil şi de durată. Această economie nu este lipsită de inechităţi şi abuzuri, iar unele dintre acestea sunt grave, dar, în acelaşi timp, este clar faptul că întreprinderea particulară, modernă şi spiritul întreprinzător, cuplat cu democraţia politică, oferă cea mai bună perspectivă de păstrare a libertăţii şi oferă cele mai accesibile căi de dezvoltare economică şi prosperitate generală. Premiza libertăţii, a riscului şi a şansei este factorul care leagă economiile de piaţă moderne cu democraţia politică.

         Autonomia agenţilor economici poate fi înţeleasă numai într-un sistem de interacţiuni şi interdependenţe în care fiecare, indiferent de domeniul şi de forma de organizare a activităţii sale, are nevoie de ceilalţi, conduşi ei înşişi de propriile lor interese. Într-o economie de piaţă, în care activităţile economice se concretizează în obţinerea profitului şi a satisfacţiilor, această libertate a agenţilor economici trebuie înţeleasă ca o răspundere, ca o imensă responsabilitate pe care aceştia o au faţă de sine, faţă de ceilalţi, faţă de societate.

         În societatea contemporană, economia de piaţă, ca formă de organizare a vieţii economice, în care raportul dintre cerere şi ofertă determină principiile de prioritate în organizarea producţiei şi realizarea bunurilor, are ca „actor” principal agentul economic-firma. În condiţiile unor restricţii obiective ca cele materiale, umane, financiare, sociale, informaţionale, legislative etc., precum şi ca urmare a unei intervenţii mai mult sau mai puţin ample a autorităţilor publice, agentul eco­nomic are libertatea de decizie şi de mişcare, hotărând autonom ce, cum, cât şi chiar pentru cine să producă, să consume, să investească, să economisească, urmărindu-şi propriile interese de a obţine profit sau cel mult de a supravieţui.

...

1.2. Controlul - funcţie a managementului şi gestiunii

1.3. Obiectul, rolul şi funcţiile controlului financiar

1.4. Formele controlului financiar

1.5. Sistemul de documente primare şi evidenţă tehnic-operativă şi contabilă - obiect al controlului şi surse de informaţii pentru control


Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com