logare  |  registrare

Liviu REBREANU

Liviu REBREANUzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 20 noiembrie 2011
Liviu REBREANU
91.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Liviu REBREANU

1885 -1944

ctitorul romanului românesc modern" (de analiză psihologică)


Romancier de referinţă al literaturii române, Liviu Rebreanu e primul prozator de anvergură al perioadei interbelice. Ca secretar, vicese-cretar, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, a militat pentru re­cunoaşterea publică a profesiei de scriitor. A abordat o varietate de teme (social-rurală, psihologică, erotică, politică) şi formule estetice pe care Ie-a cristalizat în nuvelistică şi Ie-a dezvoltat ulterior în romane. Scriitorul a propus o nouă viziune, obiectivă, asupra lumii ţărăneşti, încheind optica idilică impusă de literatura sămănătoristă, inaugurând de asemenea seria operelor dedicate conflictelor armate dintre popoa­re. Fără a utiliza complexitatea tehnicilor moderne, L Rebreanu este considerat creatorul romanului de analiză psihologică, fiind primul care racordează romanul românesc la standardele celui european.


Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885 la Târlişaua, jude­ţul Năsăud, fiind primul dintre cei 14 copii ai Ludovicăi şi ai lui Vasile Rebreanu, învăţător, prieten cu G. Coşbuc. Dragostea şi grija mamei vor avea o influenţă hotărâtoare asupra formării personalităţii lui Liviu Re­breanu, răsfrângându-se ulterior în opera scriitorului.

    Primele studii le face la şcoala primară din comuna Maieru, unde familia Rebreanu se transferă în 1889, avându-l ca învăţător pe tatăl său. Urmează apoi gimnaziul din Năsăud, trei ani la liceul german din Bistri­ţa, unde-şi încearcă talentul literar în limbile germană şi română (1898). îşi ia bacalaureatul în 1903, la Şcoala superioară de Honvezi din Şopron (Ungaria), unde va învăţa timp de trei ani.

     În 1903 pleacă la Budapesta cu intenţia de a studia medicina, dar starea materială a familiei îl determină să intre ca bursier la Academia militară Ludoviceum din Budapesta, pe care o absolveşte în 1906, ca sublocote­nent al armatei austro-ungare. Cariera sa militară se încheie în 1908, când demisionează din armată fiind acuzat de delapidare (episod controversat, nedemonstrat) şi se stabileşte la Prislop, unde se mutase familia sa. Aici va observa îndeaproape viaţa ţăranului român, cu toate probele şi aspiraţiile, bucuriile şi durerile, informaţii ce vor fi hotărâtoare pentru definirea viziunii asupra universului rural şi pe care le va utiliza în opera sa.

Îndrăgostit, scrie prima şi ultima poezie.

 

      Renunţă să scrie în maghiară, îşi perfecţionează româna citind mult din scriitorii autohtoni consacraţi şi exersează prin mici texte literare.

     Adevăratul debut se produce la 1 noiembrie 1908, în revista Luceafă­rul din Sibiu, cu schiţa Codrea, fiind apreciată favorabil de critici. încurajat de succes, Rebreanu scrie mai multe nuvele în care abordează o varietate de teme conturând dintr-o perspectivă nouă, obiectivă satul românesc şi ţăranul: Proştii, Culcuşul, Golanii, Volbura dragostei, subiectul celei din urmă fiind dezvoltat ulterior în romanul Ion.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com