logare  |  registrare

Ion DRUȚĂ

Ion DRUȚĂzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 20 noiembrie 2011
Ion DRUȚĂ
92.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Ion DRUȚĂ

1928-prezent

rapsodul satului basarabean şi al valorilor patriarhale


Nuvelist, romancier, dramaturg, publicist, Ion Druţă reprezintă o personalitate marcantă a Basarabiei literare din secolul XX. Opera lui Druţă, urmând linia tradiţiei crengiene şi sadoveniene, a constituit o revigorare a literaturii române de dincoace de Prut.

 

      Ion Druţă s-a născut la 3 septembrie 1928, în comuna Horodişte, judeţul Soroca. Tatăl său, Pintilie (Pentelei), se trăgea din răzeşi mol­doveni din Slobozia, iar mama era de origine ucraineană. Ion a fost me­zinul familiei, având doi fraţi şi o soră. Şi-a evocat originea, părinţii şi copilăria în scrierea autobiografică Horodişte (1975).

După absolvirea şcolii primare din satul Ghica-Vodă, de lângă oraşul Bălţi (unde se mutase familia Druţă în 1939), băiatul urmează cursurile unei şcoli de tractorişti şi studiază la o şcoală de silvicultură. în 1947, activează ca secretar la sovietul sătesc din Ghica-Vodă.

 

     După câţiva ani de serviciu militar, Ion Druţă îşi continuă studiile la Moscova. In 1957, a absolvit Cursurile superioare pe lângă Institutul de Literatură Maxim Gorki din URSS.

A debutat ca scriitor în 1951, în revista Octombrie, publicând două schiţe despre soldaţii nemţi şi englezi. A ieşit din anonimat cu schiţa Problema vieţii, apărută în aceeaşi publicaţie.

      In 1953 a scos de sub tipar cartea în proză La noi în sat, urmată în 1954 de Poveste de dragoste şi, în 1957, de romanul (considerat de unii povestire de proporţii) Frunze de dor. Ca nuvelist, a scris Dor de oameni (1959), Ultima lună de toamnă, Piept la piept (1964), Daruri (1969) - ci­clu de istorioare pentru copii, întoarcerea ţărănei în pământ (1969-1970), Toiagul păstoriei (1984), Samariteanca (1989), prin care s-a relevat ca maestru al prozei scurte şi promotor al valorilor etice şi religioase ale neamului. „Teme multe, subiecte diferite, caractere inconfundabile. Frămân­tări. Şi peste toate domină poezia, lirismul, duioşia" (Ion C. Ciobanu).

 

     Proza pentru copii se regăseşte în cărţile Cenuşica (1962), Bobocel cu ale lui (1972), Povestea furnicii (1973), Balada celor cinci motănaşi (1973), Daruri (1983).

Ca romancier, este cunoscut prin operele Povara bunătăţii noastre, Clopotniţa (după unii, nuvelă de proporţii), romanul istoric Biserica Albă.

     Dramaturgia lui Ion Druţă cuprinde piesele Casa Mare, Doina, Pă­sările tinereţii noastre, Horia, Frumos şi sfânt, comedia tragică Cervus divinus. Dramele au fost jucate cu succes în sute de teatre din Republica Moldova, fosta URSS, România şi Franţa.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net