logare  |  registrare

Emil GÂRLEANU

Emil GÂRLEANUzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru duminic, 20 noiembrie 2011
Emil GÂRLEANU
101 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Emil GÂRLEANU

1878-1914

pictorul universului celor care nu cuvântă


Prozator şi publicist, Emil Gârleanu se înscrie în proza românească de la începutul veacului XX, fiind apreciat îndeosebi pentru schiţele sale. Maestrul prozei scurte este un fin analist al psihologiei fiinţei umane şi al lumii necuvântătoare. Ofiţer în literatură", după cum îl numeşte criticul Ion Ciocanu, Gârleanu a contribuit la fondarea Societăţii Scriitorilor Ro­mâni, a recenzat şi prefaţat câteva cărţi, a tradus din opera lui Maupas­sant, Daudet, Mirbeau, a fost director al Teatrului Naţional din Craiova.


Emil Gârleanu s-a născut la 5 ianuarie 1878, la Iaşi, în apropierea Copoului, în familia colonelului Emanoil Gârleanu. Mama băiatului, Pulcheria, a decedat când Emil avea 18 ani.

    Încântătorul peisaj al baştinei şi priveliştile de la ţară, văzute în tim­pul vacanţelor de vară petrecute la bunica sa, într-un sat de lângă Târgul-Frumos, i-au nutrit copilului dragostea faţă de natură şi faţă de frumos.

Sensibilul copil era atras de asemenea de soldaţii care locuiau într-o cazarmă din apropiere şi care treceau uneori prin faţa curţii casei părin­teşti, avându-1 în fruntea batalionului, călare, pe colonelul Gârleanu.

     A urmat clasele primare la Şcoala publică de băieţi nr. 2 din Sărărie, unde a învăţat după Povăţuitorul copiilor al lui Ion Creangă, carte în­drăgită de viitorul scriitor. în 1889, a intrat la liceul din localitate, dar, după trei ani de studii, se înscrie (în clasa I) la Şcoala de fii de militari din Iaşi. Pe lângă orele de specialitate, audiază alte cursuri, printre care cel de limbă şi literatură română. Ia cunoştinţă de scrierile lui Caragiale, Delavrancea, Vlahuţă, Creangă, Slavici, Eminescu, Coşbuc.

    Leagă o trainică prietenie cu Eugeniu P. Botez - viitorul scriitor Jean Bart, care se număra printre colegii de la Şcoala Militară.

     Din această perioadă adună imagini din viaţa naturii şi a satului, is­torioare auzite de la bunica, observaţii despre sufletul şi traiul ţăranilor, pe care le va fructifica ulterior în opera sa.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net