logare  |  registrare

Vitamine

Vitaminezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 04 noiembrie 2011
Vitamine
47.48 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

Vitamine


    Savantul rus N. I. Lunin, în anul 1880, a observat că în experienţe şoarecii pier când sunt hrăniţi cu un amestec de hrană artificială care conţine produsele alimentare în stare pură. Dacă la acest ration se adăuga 1 ml lapte, şoarecii rămâneau sănătoşi. Astfel, s-a stabilit că o raţie alimentară de valoare completă, pe lângă substanţele, nutritive de bază şi sărurile minerale, conţine careva substanţe suplimentare, care mai apoi au fost numite vitami­ne (lat. vita — viaţă).

   Actualmente, vitaminele în majoritatea lor au fost obţinute în stare pură sau sintezate pe cale chimică şi se folosesc ca preparate medicinale. Se disting două grupuri de vitamine: vitaminele hidrosolubile (vitaminele grupurilor B, C, PP, P) şi vitaminele liposolubile (A, D, K, E).

 

     Generalităţi. Vitaminele se sintezează mai ales în organismele plantelor. Alimcntându-se cu hrană vegetală, animalele acumulează vitaminele în organe şi ţesuturi şi de aceea omul foloseşte drept surse de vitamine atât hrana vegetală, cât şi alimentele de origine animală. Vitaminele grupului B, Vitaminele K şi H se sintezează de flora bacterială a intestinului gros şi de aceea folosirea antibioticelor, care inhibă flora intestinală, se va combina cu administrarea vitaminelor menţionate.

     Vitaminele nu sunt furnizori de energie şi nu intră în componenţa organismului ca elemente constituante permanente. Majoritatea vitaminelor sunt incluse. în componenta enzimelor sau ele înseşi sunt coenzime, adică activatori ai fermenţilor, şi participă la reacţiile enzimatice. De aceea ele constituie pentru organism o necesitate vitală. Necesităţile organismului de vitamine se exprimă doar în miligrame, însă insuficienţa lor provoacă dereglări de metabolism. Vitaminele în cantităţi mai mari sunt deosebit de necesare pentru organismele tinere, în curs de dezvoltare, iar necesităţile de vitamine la adulţi se află în raport cu mai mulţi factori. Consumul de vitamine creşte, de exemplu, în timpul muncii fizice intense, în condiţiile temperaturii scăzute sau ridicate, la presiuni atmosferice mari sau mici, în perioada gravidităţii.

   

     Păstrarea îndelungată a produselor alimentare, încălzirea lor provoacă descompunerea vitaminelor. Pentru a evita pierderile de vitamine se recomandă prelucrarea termică de scurtă durată a hranei în condiţiile limitării accesului de oxigen (în vase închise cu capac). Nu se recomandă a folosi vase de aramă, aluminiu, deoarece metalele intensifică oxidarea şi descompunerea vitaminelor.

        Lipsa îndelungată din hrană a unor vitamine provoacă afecţiuni numite avitaminoze. în cazurile când organismul primeşte vitamine în cantităţi insuficiente, se dezvoltă hipovitaminozelc. Fiecare avitaminoză se manifestă prin simptome caracteristice şi se vindecă uşor prin administrarea vitaminei respective, sau prin alimentarea cu produse ce conţin în abundenţă această vitamină.

        Vitaminele hidrosolubile. Vitamina C (acidul ascorbic) nu se sintezează în organismul omului, ea nimereşte în organism în componenţa hranei vegetale. Deosebit de mult acid ascorbic se conţine în fructele de măceş, în coacăza, lămâi.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com