logare  |  registrare

Stomacul

Stomaculzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 04 noiembrie 2011
Stomacul
40.92 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

Stomacul


      Stomacul (ventriculus, gaster) prezintă o porţiune dilatată a tubului digestiv. El este situat în etajul superior al cavităţii abdominale, în regiunea epigastrică. O mare parte a stomacului (5/6) se află de partea stingă a planului median, în regiunea kipocondrică stângă. Dimensiunile stomacului variază mult, atât de la un individ la altul, cât şi în raport cu gradul de plenitudine al organului. La nou-născut stomacul este mic de tot (circa 5 cm lungime).

    La stomac distingem două feţe: anterioară şi posterioară. Marginea concavă a stomacului, orientată spre dreapta şi în sus, se numeşte curbura mică, iar marginea convexă, îndreptată în jos şi spre stânga — curbura mare. Porţiunea stomacului din jurul orificiului de intrare al esofagului (cardia) este numită cardiacă; în stânga acesteia se formează o prolabarc cu aspect de boltă — fundul stomacului. Porţiunea mijlocie a stomacului poartă numirea de corp, iar partea ce continuă cu duodenul — porţiune pilorică.

    Este foarte important de a studia forma şi poziţia stomacului pe clişee radiografice. La omul viu, în poziţie verticală, corpul stomacului este situat aproape perpendicular. Porţiunea pilorică se îndreaptă în sus, spre dreapta şi posterior, iar ca formă stomacul se aseamănă cu un cârlig. Afară de stomacul unciform mai există şi alte forme: stomac corniform, situat aproape orizontal, stomac în formă de ciorap sau alungit, aşezat vertical.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net