logare  |  registrare

Intestinul gros

Intestinul groszoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 03 noiembrie 2011
Intestinul gros
42.1 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 110
Descriere

Intestinul gros


     Intestinul gros (intestinum crassum) prezintă continuarea directă a intestinului subţire. El începe cu intestinul cec, situat în fosa iliacă dreaptă şi prevăzut cu apendicele vermicular; urmează apoi colonul constituit din patru porţiuni: colonul ascendent, colonul transvers, colonul descendent, colonul sigmoid, şi se termină cu intestinul rect, acesta deschizându-se în exterior cu orificiul anal. Lungimea totală a intestinului gros este de 1,5- 2,0 m. Intestinul gros se deosebeşte de cel subţire nu numai prin diametru mai mare, ci şi prin prezenţa unor benzi musculare longitudinale şi dilatărilor caracteristice (haustre). La exterior intestinul gros mai poartă nişte apendici ai învelişului seros conţinând ţesut adipos.

    Tunica mucoasă a intestinului gros, în ansamblu cu celelalte straturi ale peretelui, său, formează plice semilunare şi este lipsită de vilozităţi. Mucoasa este prevăzută cu glande intestinale şi folicuîi limfoizi solitari.

     Tunica musculară este formată din stratul circular, compact, şi stratul longitudinal, despărţit în trei benzi.

    Intestinul cec reprezintă un segment al intestinului gros şi c situat în fosa iliacă dreaptă, mai jos de orificiul intestinului subţire ce se deschide în el. Lungimea cecului este de circa 6 cm. De la faţa sa posteromedială porneşte apendicele vermicular, localizarea şi lungimea căruia variază mult. Mai frecvent, apendicele vermiform coboară spre intrarea în bazinul mic. Uneori, el se îndreaptă lateral şi în sus; în alte cazuri se situează medial de intestinul cec sau se ridică în sus, fiind situat retrocecal (în urma intestinului cec). La adulţi apendicele vermicular se poate oblitera complet sau parţial. Orificiul apcndicelui, prin care acesta comunică cu cavitatea cecului, este închis de o plică a mucoasei — valvula apendiculară. Mucoasa şi stratul submucos al apendicelui conţin folicuîi limfoizi agregaţi, iar peretele său este, constituit din aceleaşi tunici, care au fost descrise la intestinul gros. Peritoneul „acoperă apendicele din toate părţi le şi formează un mezou mic. în locul deschiderii intestinului subţire în cel gros se află valvula ileocecală; constituită din două pliuri' ale mucoasei, acestea împiedecând retropulsarca conţinutului intestinului gros în cel subţire.  

    Colonul ascendent este continuarea intestinului cec. Limita între aceste porţiuni ale intestinului gros trece la nivelul orificiului de deschidere al ileonuilui. Colonul ascendent se ridică în sus până îa faţa inferioară a ficatului, unde formează o curbură — flexura dreaptă sau hepatică, continuând cu colonul transvers.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com