logare  |  registrare

Factorii care induc modificari structurale pulpo-dentare

Factorii care induc modificari structurale pulpo-dentarezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 16 martie 2011
factori care pot duce la modificari morfo-functionale ale tesuturilor pulpare si dentinare
38.67 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 156
Descriere

FACTORII CARE INDUC MODIFICARI STRUCTURALE

PULPO-DENTARE

 

Exista o serie de factori  cunoscuti care pot duce la modificari morfo-functionale ale tesuturilor pulpare si dentinare ,putind fi studiati potrivit naturii  lor si dupa modul in care acestia actioneaza asupra structurilor mentionate.

Cei mai frecvent intilniti sunt cei bacterieni, urmati de cei fizici si, multi dintre ei fiind  iatrogeni.

Asupra pulpei dentare  pot actiona  o multitudine de factori interni si externi, fie indirect, prin intermediul tesuturilor dure ce inconjoara pulpa,fie direct,in cazul deschiderii camerei pulpare.

Pulpa raspunde in functie de natura acestora, de intensitatea cu care acestia actioneaza, de durata exercitarii actiunii si de starea de sanatate in care se afla tesutul pulpar.

Tesuturile pulpare reusesc uneori sa se apere, avind ca urmare o remisiune  a fenomenelor ,cu restabilirea starii normale  sau sufera o serie de transformari patologice, inflamatorii, parcurgind diferitele faze de degradare, pina la necrozarea tesutului sau degenerative.

Modul de reactie al pulpei la actiunea diferitilor iritanti este in general asemanator  cu al altor  conjunctivite din  organism.  Doua din aceste  caracteristici sunt mai ales determinante si anume : situarea ei intr-o camera cu pereti rigizi si alimentarea printr-o retea de vase in sistem terminal, deci, lipsit de posibilitatea preluarii circulatiei de catre vase colaterale.

 Peretii duri ai camerei pulpare prezinta si avantajul  protejarii pulpei de actiunea factorilor agresivi externi, dar in acelasi timp ei nu permit modificari de volum ale pulpei ca in cazul inflamatiei acesteia, cind din cauza edemului, presiunea din tesuturi produce grave tulburari de circulatie , dar si semne ale durerii care se pot manifesta cu intensitati insuportabile, ca cele din pulpopatiile acute.

Comprimarea vaselor sanguine poate duce la o staza prelungita, urmata de modificari ale presiunii intracapilare, fenomen accentuat si de strangulare a vaselor dilatate de la nivelul contrictiei apicale care va duce in timp la ischemia si necroza pulpei.

 Acest proces este urmarea faptului ca nu exista o circulatie colaterala care sa constituieo alternativa constanta in alimentarea tesutului pulpar.                                  

 

                                  Cariile dentare

In cursul evolutiei lor cariile, initiate de catre bacteriile placii prin procese de demineralizare sub actiunea unor acizi organici produsi de bacterii si prin procese de proteoliza, patrund printre  prismele de smalt sau fisurile acestuia si ajung in straturile de dentina, deschizind tubulii dentinari, creind astfel cai de patrundere pentru produsele toxice bacteriene si chiar pentru microorganisme, spre pulpa...

Abraziunea dentara

Fisurile in smalt sau dentina

Fracturile dintilor

Pungile parodontale

Calea hematogena

Agenti fizici

Factorii  iatrogeni

Iritanti chimici

Radioterapia

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com