logare  |  registrare

Gala Galaction

Gala Galactionzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru luni, 12 septembrie 2011
Gala Galaction
37.14 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 325
Descriere

Gala Galaction


       Viaţa şi activitatea literară a lui Gala Galaction (Grigore Pisculescu) nu implică probleme deosebite. Se naşte în 1879, într-o familie de mici proprietari agricoli, din Dideşti, Teleorman. Face liceul «Sfântul Sava» din Bucureşti şi este coleg cu Ion Theodorescu (Tudor Arghezi) şi cu N.D.Cocea. Face Facultatea de Litere şi Filosofie, apoi Facultatea de Teologie şi îşi dă doctoratul în teologie. A fost defensor al episcopiei Olteniei şi a Curţii de Argeş. A fost membru al Academiei Române (1947).

Activitatea sa literară cuprinde nuvele şi romane dintre care amintim: Bisericuţa din Răzoare, Gloria Constantini, Clopotele Mănăstirii Neamţu, La ţărmul mării, La Vulturi, Lângă apa Vodislavei, Mi-e dragă Nonora. De la noi la Cladova, Papucii lui Mahmud, Doctorul Taifun.

 

        Gala Galaction De la noi la Cladova

     De la noi la Cladova surprinde drama sufletească a preotului Tonea, care este căsătorit, are patru copii, dar şi o concepţie fermă religioasă şi crede că fericirea este în cer. Incompatibilitatea este drama, care-1 desparte de Borivaje, o sârboaică frumoasă, ce trăieşte de cealaltă parte a Dunării, la Cladova, şi-1 iubeşte cu patimă. Respinsă, Borivaje se îmbolnăveşte. Preotul Tonea are tăria de a învinge ispita demonică, care, pentru el, ia chipul tinerei femei. El se roagă pentru ea. Când aude că este pe moarte, trece Dunărea şi o împărtăşeşte. Moartea Borivajei este simbolică, ca semn că viaţa trebuie trăită pe pământ, deci conceptul de cârpe diem. De aceea finalul este o concesie, pe care preotul Tonea o face, venind s-o spovedească şi s-o împărtăşească. Preotul rămase nemişcat, înăbuşind cu sforţări de uriaş cercurile de ispită şi de flacără, care „îl vâjâia între inimă şi creier".

Accentul cade pe latura interioară a eroilor, ceea ce îl situează pe autor, alături de Camil Petrescu şi Hortensia Papadat-Bengescu, între scriitorii realişti, care introduc analiza psihologică şi romanul de problematică: „Borivaje îşi puse capul pe pieptul sfâşiat al preotului creştin şi în ceasu-i din urmă trăi fără păcat, toată fericirea, pe care ar fi putut să i-o dea, cu dobânzi atât de grele şi de amare, iubirea pământească! A tata cât ţinură rugăciunile, Borivaje fu fericită, atât cât ar fi putut să fie într-o jumătate de veac!"


          Gala Galaction — Papucii lui Mahmud

         Papucii lui Mahmud este un roman realist de problematică, care aprofundează analiza psihologică. Tema ar fi porunca Legii Iubirii: „Iubiţi pe duşmanii voştri"sau „Iubeştepe aproapele tău cape tine însuţi". Savu Pantofaru ucide, în timp ce se afla în stare de ebrietate, un prizonier turc, prins în timpul Războiului de Independenţă, Mahmud. Trezit din beţie, el îşi aduce aminte că a ucis, că a călcat porunca „Să nu ucizi". Este drama lui Raskolnikov, eroul lui Dostoievski din Crimă şi pedeapsă: „Era în el trezire de durere, de căinţă, de deznădejde, atât de grabnică şi de înfricoşată, că simţirea lui întreagă se răsucea ca o pâlnie în vârtej, într-un burghiu nâpraznic de vânturi întâlnite". Autorul caută să ne implice în trăirile celui pătruns de duhul necurat, fiindcă „spre el vin spaime fără număr şi fără nume; veneau peste el berbeci uriaşi ca nişte maluri; Veneau cohorte întregi de nebuni scăpaţi din balamuc, care urlau, se călcau, se muşcau între ei, dar fugăreau pe Savu până când îl prindeau şi-i înfingeau sub ţeastă unghii încovoiate ca secera". El vede încălţămintea turcului spartă, cu degetele ieşite din pantofi şi înţepenite de ger, când îl îngropase în zăpadă. Se îmbolnăveşte de tifos şi are coşmaruri îngrozitoare.

        Savu se spovedeşte schivnicului Silvestru, care, după o noapte de rugăciune, îi dă canon să facă o mie de perechi de pantofi şi să-i dea la săraci, iar apoi să se ducă şi să ceară să fie iertat de rudele lui Mahmud. Scriitorul urmăreşte metamorfoza lui Savu.

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com