logare  |  registrare

Dualismul unda-corpuscul

Dualismul unda-corpusculzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru vineri, 07 decembrie 2012
Dualismul unda-corpuscul
50.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

 

 

Dualismul undă-corpuscul

 

 

1. Ipoteza lui Louis de Broglie

În anii 1925-1926 a fost creeatfă o teorie pentru descrierea fenomenelor atomice şi subatomice, teorie care a primit numele de mecanică cuantică. Heisenberg a pus mai întâi bazele mecanicii matriceale, iar Shodinger a elaborat mai târziu mecanica ondulatorie. S-a demonstrat că ambele teorii sunt echivalente din punct de vedere fizic.

De Broglie a emis ipoteza că dualismul undă-corpuscul observat în optică trebuie să fie valabil ţi pentru substanţă. Ulterior această ipoteză a fost verificată experimental. De Broglie a presupus că unei particule care se mişcă în spaţiu liber cu viteza v îi corespunde o undă plană monocromatică care se deplaseazî cu viteza v:

figura

 

Despre semnificaţia fizică a acestei unde ψ, de Broglie nu a putut preciza nimic concret. Undele de tipul de mai sus se numesc unde de fază, unde de materie sau unde de Broglie.

Proprietăţile corpusculare ale particulei sunt caracterizate de energia E şi impulsul p, iar cele ondulatorii de pulsaţia ω şi de vectorul de undă k. E reprezintă energia totală a particulei în sensul teoriei relativităţii. Ea se determină univoc, dacă impunem condiţia ca faza undei să fie un invariant relativist. În acest caz, ω şi k formează un vector cvadrdimensional.                                                         

 ...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net