logare  |  registrare

Efectul Joule

Efectul Joulezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 21 noiembrie 2012
Efectul Joule
34.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

Efectul Joule

 

Efectul Joule (numit si efectul electrocaloric sau efectul electrotermic) reprezinta fenomenul fizic de incalzire a corpurilor la trecerea curentului electric prin ele. Efectul Joule se opune trecerii curentului prin corpuri cu structura cristalina si cu electroni liberi pentru a pastra legaturile dintre electroni stabile. Acest efect „de opunere” conduce la o disipare de energie si deci la incalzirea materialului prin care trece curentul electric.

                   Efectul Joule este un fenomen fizic, ceea ce implica faptul ca toate consecintele sale nu pot fi reversibile sau inlaturate. Consecintele sale sunt atât negative (daunatoare) cat si pozitive (folositoare). Oamenii au cautat sa foloseasca acest efect, care face parte din viata de zi cu zi a fiecaruia si au incercat sa-i inlature consecintele daunatoare.

                   Efectul poarta numele fizicianului englez James Prescott Joule(1818-1889), care a facut numeroase cercetari in domeniul electricitatii si al termodinamicii. In cursul investigatiilor sale despre caldura emisa intr-un circuit electric, a formulat o lege, cunoscuta sub numele de legea lui Joule: cantitatea de caldura Q degajata la trecerea curentului electric printr-un conductor este direct proportionala cu rezistenta R a conductorului, cu patratul intensitatii curentului si cu timpul t considerat. Expresia matematica a legii este: Q=R*I*I*t.

 

Consecinte daunatoare sunt: -- incalzirea oricarui conductor parcurs de curent: masinile electrice se incalzesc foarte rapid si suprafetele necesita sa fie marite in dimensiune pentru a rezista la trecerea curentului, pentru ca cu cat suprafata este mai mare cu atât rezistenta este mai mica, iar cu cat rezistivitatea materialului este mai mare  si rezistenta creste (R=O*l/S);

            --in transportul energiei electrice prin stalpii de inalta

tensiune, efectul Joule duce la pierderi de energie electrica .

 

Insa consecintele pozitive ale efectului Joule sunt in numar mult mai mare decat cele negative. Majoritatea aplicatiilor efectului Joule se refera la aparate de uz casnic, deci la anumite facilitati care confera  mai multa usurinta vieţii omului. Astfel, unele dintre cele mai cunoscute aplicatii aleefectului Joule sunt: resoul, fierul de calcat, radiatoarele, fierbatorul electric,  masina de spalat, uscatorul de par,  bricheta de la automobile si unele instrumente de masura a temperaturii.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com