logare  |  registrare

Electricitatea si Magnetism

Electricitatea si Magnetismzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru miercuri, 21 noiembrie 2012
Electricitatea si Magnetism
131.5 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 93
Descriere

Electricitatea si Magnetism

 

     Desi grecii antici cunosteau proprietatile elrectrostatice ale chihlimbarului si  chinezii (cca 2700 iHr) puteau face magneti bruti din pietre magnetice, pana la sfarsitul secolului al 18-lea nu s-au realizat experimente asupra fenomenelor electrice si magnetice. In 1785, fizicianul francez Charles Augustin de Coloumb a fost primul care a confirmat pe cale experimentala faptul ca sarcinile electrice se atrag sau se resping in functie de o lege similara cu cea a gravitatiei. Matematicienii Simeon Denis Poisson si Carl Friedrich Gauss au dezvoltat o teorie cu privinta la distribuirea arbitrara a sarcinilor electrice.

O particula incarcata cu sarcina pozitiva atrage o particula incarcata negativ tinzand sa accelereze spre aceasta. Daca intampina rezistenta din partea mediului prin care trece, viteza se micsoreaza iar mediul sufera o incalzire, fiind astfel afectat. Posibilitatea de a mentine o forta electrica care ar continua sa conduca particulele incarcate cu sarcini a fost observata de fizicianul italian Alessandro Volta in 1800. Clasica teorie a unui circuit simplu presupune ca cele doua borne ale unei baterii sa fie incarcate  cu sarcini diferite ca o consecinta a proprietatilor sale interne. Cand cele doua borne sunt conectate printr-un fir, particulele incarcate negativ vor fi “impinse”  spre borna pozitiva iar acest proces va incalzi firul oferind rezistenta miscarii. Ajungand la borna pozitiva, bateria va forta particulele spre borna negativa invingand fortele opuse formulate in legea lui Coloumb. Fizicianul german Georg Simon Ohm  a descoperit primul existenta unei constante proportionale intre intensitate si rezistenta. Legea lui Ohm  nu este  universal valabila in fizica, mai degraba descriind caracteristicile unel clase limitate de materiale solide.

         Primele concepte asupra magnetismlui bazate pe existenta a doi poli magnetici, au aparut in secolul XVII si in mare parte datorita experimentelor lui Coloumb.

         Prima legatura intre magnetism si electricitate a fost facuta prin intermediul experimentelor fizicianului danez Hans Christian Oersted, care in 1819 a descoperit ca un ac magnetic poate fi deviat printr-un conductor sub tensiune electrica. Dupa o saptamana de la aflarea acestei descoperiri cercetatorul francez Andre Marie Ampere va demonstra ca doi conductori purtatori de curent electric se vor comporta ca doi poli ai unui magnet.

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com