logare  |  registrare

Autoritatile administratiei publice locale

Autoritatile administratiei publice localezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 25 octombrie 2012
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Autoritatile administratiei publice locale


Conform criteriului competentei teritoriale, autorităţile administraţiei publice locale au atribuţii specifice si se executa pe un anumit teritoriu

 

Administraţia publica locala se realizează prin:

A. Consiliile locale si orăşeneşti prin intermediul cărora se asigura autonomia locala si descentralizarea serviciilor publice. Aceste consilii se constituie pe baza sistemului de alegere, prin vot direct, de către si din rândul cetăţenilor cu drept de vot domiciliaţi in unitatea administrativ teritoriala respectiva. Scopul creării acestor consilii este rezolvarea problemelor publice din comune si oraşe, colectivităţi administrativ-teritoriale cu particularităţi istorice, economice, politice si administrative si care sunt constituite prin legături tradiţionale si cu un anumit grad de dezvoltare economica si edilitara.

Comuna si oraşul, din punct de vedere administrativ, sunt unităţi de baza care au personalitate juridica, patrimoniu propriu si autonomie financiara si juridica.    

 

B. Consiliile judeţene sunt alese prin vot indirect, dispun de capacitate juridica si au autonomie financiara si disciplinara. Principalul obiectiv al acestor consilii este asigurarea serviciilor publice la nivel judeţean, prin armonizarea intereselor si satisfacerea acestora. Consiliul  judeţean reprezintă:      

autoritatea aleasa formata din consilieri aleşi;        

- autoritatea administrativa cu funcţii limitate la gestionarea intereselor publice;      

- autoritatea deliberativa care adopta hotărâri prin vot.

Consiliul judeţean îndeplineşte deci funcţii de organizare, conducere,
control, administraţie si previziune.

 

C. Primăriile - instituţii ale administraţiei publice locale prin care se realizează autonomia locala (oraş, comuna), ca si descentralizarea serviciilor publice.     

Primarul este ales prin vot direct de către cetăţenii cu drept de vot cu domiciliul in unitatea administrativ-teritoriala respectiva, si are obligaţia legala de a rezolva problemele locale si de a asigura aducerea la îndeplinire  a hotărârilor consiliului comunal sau orăşenesc.        

Conform legislaţiei in vigoare, primarul are atribuţii pe care le executa in calitate de agent al statului, in baza unui mandat legal.   

...   

Păreri:
  • 5 din 5 stele! Autor: Vizitatorul | 18.05.2013
    e foarte ok siteul, e util
Scrie părerea
Accesati Zakusi.net