logare  |  registrare

Analiza politicilor publice

Analiza politicilor publicezoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru smbt, 29 septembrie 2012
Analiza politicilor publice
Autor: Olya
41 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Analiza politicilor publice 

 

       După Jean-Erik Lane, în cartea sa The public Sector. Concepts, Models and Approaches, "analiza politicilor publice poate să însemne fie analiza procesului politicilor publice - descriere şi explicaţie - sau elaborarea de metode ce vor fi folosite pentru structurarea politicilor aflate în desfăşurare - prescriere sau recomandare" .

      Analiza politicilor publice este definită de către Leslie Pal, drept "aplicarea disciplinată a intelectului la probleme publice" . Aceasta presupune, pe de o parte, o abordare ştiinţifică, riguroasă a domeniului şi, pe de altă parte, o intrare în conţinutul problemelor publice, fie că este vorba despre mecanismele de luare a deciziilor, standardele de evaluare şi rezultatele care se obţin în sfera publică. Pe de altă parte, această definiţie nu ne ajută foarte mult, orice ştiinţa este o aplicare ordonată a intelectului la domeniul respectiv, fie că este vorba despre fizică, matematică sau biologie.

 

       Incercarea de a defini analiza politicilor publice trebuie să pornească de la faptul că ea este în aceeaşi măsură o artă şi o ştiinţă. Este o artă pentru că necesită creativitate şi imaginaţie în identificarea şi descrierea problemelor sociale şi propunerea de soluţii pentru rezolvarea lor; este un meşteşug deoarece este un subcâmp aplicat al diferitelor discipline academice tradiţionale cum ar fi economia, ştiinţele politice, administraţia publică, sociologia, dreptul, statistica (Dye, 1995) .

       In acelaşi sens Aaron Wildavsky, în cartea sa Speaking Truth to Power: The Art and Craft of Policy Analysis, o carte clasică de policy analisys, consideră că "Analiza politicilor publice este o activitate pentru care nu există un program fix, deoarece analiza politicilor publice este sinonimă cu creativitatea, care poate fi stimulată de teorie şi ascuţită de practică, care poate fi învăţată dar nu predată" . Accentul se pun pe rezolvarea problemelor, fiecare politică fiind determinată de diversele tensiuni care se manifestă în spaţiul social: resurse - obiective, planificare - negociere politică, scepticism - dogmă, găsirea unor soluţii la problemele sociale implică rezolvarea temporară a acestor tensiuni (Wildavsky, 1979).

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com