logare  |  registrare

Tipurile de relatii in administrarea publica in unele tari din Europa Centrala si de Est

Tipurile de relatii in administrarea publica in unele tari din Europa Centrala si de Estzoom
referatul a fost adăugat în catalogul nostru joi, 09 august 2012
Tipurile de relatii in administrarea publica in unele tari din Europa Centrala si de Est

Autor: Olya

39 KB Încărcări
  • referatul disponibil in limba romina: DA
 primul   precedent   următorul   ultimul 
referate în categoria dată: 172
Descriere

Tipurile de relatii in administrarea publica in unele tari din Europa Centrala si de Est


      Reieşind  din perspectiva cerinţelor şi nevoilor societăţii, dar şi a exigenţilor europene în materie, regândirea şi reconsiderarea organizării şi funcţionării administraţiei publice a condus la transformarea radicală a întregului sistem de relaţii între autorităţile administraţiei publice şi în statele Europene.

 

      De exemplu, cu paşi siguri s-a produs procesul reînnoirii formele de administrare în Slovacia. Actualmente în această ţară există două nivele de administraţie: Guvernul  central cu sediul în capitala Bratislava şi administraţia locală, reprezentată de municipalităţi. În legătură cu adoptarea Legii privind autoadministrarea locală în teritoriu a fost instituit şi nivelat de jos, fiind create organele descentralizate ale Guvernului central. S-a realizat şi o diferenţiere între administraţia de stat la nivel local şi respectiv, autoadministrarea locală.

 

    Republica Slovacia este împărţită în 38 de districte care formează principalul nivel al autoadministraţiei descentralizate a statului şi 121 de subdistricte. Structura ierarhică a administraţiei centrale şi locale din Slovacia este reprezentată de aceste 2 nivele. Administraţia de district exercită funcţiile statului conform legii. Între administraţiile de district şi cele municipale există relaţii de cooperare în chestiuni legate de dezvoltarea districtului, alocarea invenţiilor de capital ale statului, implimentarea politicii regionale, mutarea reşedinţilor de sub district ş. a.

 

     În problema relaţiilor între administraţiile centrale şi locale putem menţiona că ele sunt strict delimitate prin lege. Autorităţile municipale sunt primarul şi consiliul municipal. Primarul este autoritate executivă a municipalităţii. El conduce administraţia municipală şi reprezintă municipalitatea în relaţiile cu exteriorul. Pe lângă primar, principalul organ autorizat ce ia decizii este consiliul municipalităţii. În municipalităţile mai mari consiliul municipalităţii alege un comitet al reprezentanţilor. Acest comitet este organul executiv şi de control al consiliului municipalităţii şi acţionează ca organ consultativ pentru primar. 

...

Păreri:
Părerea Dvs poate fi prima.
Scrie părerea
Se vinde acest portal, doritorii pot contacta la adresa de email sursa.md@gmail.com